Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Nachtdienst zonder rondes in De Schakel door sensor onder matras

Haar collega’s waren snel overtuigd van de meerwaarde van de Momo BedSense. “Na er een nachtdienst mee te hebben gewerkt waren ze allemaal enthousiast”, heeft verpleegkundige Marloes Bijker gemerkt. De sensor blijkt perfect te registreren wat er in het bed van de revalidant gebeurt. Vorig jaar werd de pilot gedraaid samen met team Zorgtechnologie. Vanaf 1 januari is De Schakel in Emmeloord, na 't Kompas op Urk, de tweede locatie van Zorggroep Oude en Nieuwe Land die met de Momo BedSense werkt.

Moest er voor die tijd geregeld een kijkje genomen worden bij iedere revalidant, nu laat de sensorplaat, die op borsthoogte onder het matras ligt, weten wanneer er iets aan de hand is. “Het is heel accuraat, de Momo BedSense laat precies zien wat er gebeurt. Slaapt de persoon, is er lage activiteit, hoge activiteit, gaat de revalidant op de rand van het bed zitten of opstaan, het is allemaal af te lezen.”

Betrouwbaar
Dat de Momo BedSense betrouwbaar is maakt volgens Marloes Bijker, die is gevraagd als projectleider voor de pilot, veel uit. “Voor die tijd hadden we losse apparaatjes in de kamer. Die registreerden niet alles en soms gingen mensen ermee aan de haal. De revalidant merkt niets van deze sensor. Voor ons scheelt het rondes lopen in de nacht, revalidanten worden daardoor minder gestoord in hun slaap.” Per revalidant kunnen medewerkers seintjes instellen, zodat adequaat zorg verleend wordt.

Omdat bij te houden is hoe lang en hoe goed iemand slaapt kunnen ook andere disciplines als  artsen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten inspelen op de data. “Als iemand te lang op een kant blijft liggen kun je daar iets mee doen. Ook bij slecht slapen of nachtelijke onrust kunnen we besluiten om bijvoorbeeld slaapmedicatie te geven. Dan is de revalidant overdag beter uitgerust.”

Valpreventie
Doordat snel ingespeeld kan worden op signalen dient de Momo Bedsense ook als valpreventie. “Bij een persoon die niet zelfstandig kan opstaan merk je dat er activiteit is en ben je er voordat iemand uit bed gaat”, weet ze. “Vooral in de nachtdienst heb je er veel aan. Je hebt tijd om de andere dingen te doen die ook moeten gebeuren.”

Ze heeft gehoord dat ook in verpleeghuis ‘t Kompas, waar het bij cliënten met dementie wordt ingezet, de resultaten positief zijn. “We vragen altijd toestemming aan mensen die in De Schakel worden opgenomen. De meesten vinden het geen probleem. Het is een hulpmiddel dat bijdraagt aan de kwaliteit van de revalidatie. Het geeft niet alleen ons, als medewerkers

Verpleegkundige Marloes Bijker: ''De Momo BedSense registreert alles''.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij