Zorgtechnologie Talma Hof

Verpleeghuis Talma Hof is in 2015 voorzien van nieuwe zorgtechnologie. Om de zorgtechnologie goed in te kunnen zetten, zijn er technische aanpassingen in het verpleeghuis doorgevoerd. Zo heeft het hele gebouw nu wifi, met een gastengebruik voor bezoekers. Daarnaast is er een nieuw telefoonsysteem geïnstalleerd, dat zorgt voor een directere bereikbaarheid van de afdelingen. Voor familie en vrienden is de betere bereikbaarheid veel prettiger. Zij hoeven niet meer eerst de receptie te bellen, maar kunnen via de huiskamer met bewoners telefoneren.

Veiligheid
Ook hebben alle kamers een nieuw zorgalarmeringssysteem gekregen, met een Slimme Optische Sensor (SOS) die op beeld, geluid en beweging kan reageren. Het apparaat is voor iedere bewoner afzonderlijk instelbaar. Dit vergroot de veiligheid en de individuele bewegingsvrijheid. Het instellen gebeurt in overleg met de bewoner, de familieleden en altijd in afstemming met de arts. Zo krijgt de zorgmedewerker bijvoorbeeld van de ene bewoner een melding bij het verlaten van het bed en van de ander een bericht als hij of zij langer dan een bepaalde tijd in de badkamer verblijft. De medewerker krijgt de melding op zijn of haar smartphone, vergezeld van een geanonimiseerd alarmfragment. Aan de hand daarvan besluit de medewerker of het nodig is actie te ondernemen. De zorgvuldige inzet van de sensor is door ZONL geborgd, doordat hier een gebruiksprotocol voor gevolgd moet worden.

Meer privacy
Door dit goed werkende alarmeringssysteem hebben de bewoners meer privacy. Het voorkomt onnodige verstoringen in het slaapritme, want de standaard nachtrondes zijn niet meer nodig. “Het is fijn dat we bewoners niet meer onnodig hoeven te storen in hun slaap, daardoor voelen zij zich overdag fitter”, aldus projectleider Daisy Vliegenthart: “De technologie brengt rust en is ondersteunend aan de wensen van de bewoners en aan het werk van de medewerkers in de nacht. Natuurlijk is en blijft de zorg mensenwerk, met tijd voor een praatje met een bewoner die uit bed komt.”

Demoruimtes
Om goed te leren omgaan met de nieuwe technologie, hebben we twee demokamers ingericht waar de praktijk is nagebootst. Zo kunnen onze medewerkers rustig oefenen. Vanzelfsprekend zijn ook de bewoners en hun familieleden van harte welkom om in de demoruimtes de nieuwe technologie te ervaren.

Betrokken zorg
Mede met de inzet van de nieuwe technologie, wil de Zorggroep bewoners meer vrijheid en zelfstandigheid bieden. Sylvia Holtslag, verzorgende op de afdeling Roggeveld: “Ik ben er trots op dat we veel meer naar de individuele mens kijken. We proberen te zorgen dat iedere bewoner zijn of haar eigenheid kan bewaren. Deze technologie helpt ons daarbij.”


Sylvia (rechts) bewoonster Van Maldegem-Bosma en haar dochter

Belangrijkste nieuwsitems rond zorgtechnologie Talma Hof: