Initiatief

FlavourFUN nieuwe naam voor 'Papilpret'

Initatiefnemer
FlavourFUN is ontwikkeld door Annemarie Klomp, diëtist in verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord (onderdeel van Zorggroep Oude en Nieuwe Land). "FlavourFUN is een prachtige aanvulling als je door eet- en slikproblemen of sondevoedinggebruik niets meer in de mond kunt proeven", aldus de diëtist. "Vanaf het begin is het een succes. FlavourFUN is de nieuwe naam voor 'Papilpret'. Het is zo simpel dat wij het jammer vinden dat wij er niet eerder op gekomen zijn."

In 2002 kwam Annemarie Klomp in aanraking met cliënten die sondevoeding kregen en dus niet konden deelnemen aan de maaltijd. "Deze mensen keken toe hoe anderen met smaak van hun maaltijd genoten. Dit raakte me diep. Voor de gebruikers van sondevoeding moest toch iets te verzinnen zijn, zodat ook zij smaakbeleving konden ervaren. "Bij toeval werd in samenwerking met een logopedist 'Papilpret' bedacht." Het gezicht van de mevrouw bij wie wij voor het eerst 'Papilpret' toepasten, vergeet ik nooit. Voor het eerst sinds jaren proefde zij weer iets!"
Al snel kreeg deze methode, eerst regionale, en later zelfs landelijke bekendheid. "Omdat er nu ook vanuit het buitenland belangstelling is gekomen, is de naam 'Papilpret' vervangen door FlavourFUN.

Talmaprijs
In mei 2003 kreeg 'Papilpret' de Aritius Sybrandus Talmaprijs; een prijs voor innovaties in de zorg. Daarnaast werd FlavourFUN in 2012 genomineerd voor de Jenneke van Veen Verbeterprijs.