Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Van gespecialiseerde gezinsverzorging tot Praktische thuisbegeleiding

Het is het feest bij team Thuisbegeleiding van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Coördinator Rina Bennink (59) uit Nijeveen viert haar 40-jarig jubileum. Als 19-jarige schoolverlater begon ze op 18 april 1983 als gezinsverzorgster bij team Brederwiede van ’t Bint, een voorloper van ZONL. 
 

Rina: ‘’Een gezinsverzorgster hielp een gezin waarvan de moeder tijdelijk niet in staat was om voor haar gezin te zorgen of waar ze haar handen vol had aan een moeilijk opvoedbaar kind. Je nam dan een tijdje in het gezin een aantal taken over van de moeder. In 1989 startte Rina, op aanraden van haar leidinggevende, met de opleiding gespecialiseerde gezinsverzorging aan de Oldematen in Meppel. ‘’Ik ging één jaar één dag per week naar school en kon daarnaast wat ik leerde in de praktijk toepassen’’, legt Rina uit. 

Vacature coördinator 
Tijdens de opleiding ging Rina werken bij de gespecialiseerde gezinsverzorging (GGV) in Steenwijk. Dit hield in dat je naast het bieden van ondersteuning ook huishoudelijke taken deed om het gezin draaiende te houden. ZONL had op dat moment 5  medewerkers GGV voor het hele werkgebied (Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk). In 2010 werd Rina coördinator van team Thuisbegeleiding ‘’Er was op dat moment geen coördinator en ik deed al een aantal taken, zoals werkurenstaten checken en de planning. Mijn leidinggevende vroeg me af ik op de openstaande vacature wilde solliciteren. Ik moest daar wel even een nachtje over slapen. Ik had nog nooit ergens anders gesolliciteerd en had niet eens een CV’’, vertelt Rina. 

Gespecialiseerde gezinsverzorging (GGV) 
De GGV (nu thuisbegeleiding) hield zich bezig met het begeleiden van gezinnen, echtparen of alleenstaanden met meervoudige problematiek. Zo ging het werk van zorgen voor naar zorgen dat. Rina: ‘’Als thuisbegeleiders gaan we doelgericht en praktisch aan de slag met cliënten. Dit kan gericht zijn op het aanbrengen van structuur in de dag of het samen ordenen van de huishouding, het leggen of herstellen van sociale contacten. begeleiden en het op orde brengen van de financiën. Thuisbegeleiding ondersteunt bij opvoedingsvaardigheden maar ook hoe opvoeding, verzorging en huishouding kan worden gecombineerd. Soms is een gesprek al voldoende. Met kleine stappen werken we aan verbetering of stabiliseren van iemands situatie’’. 

Procesbegeleiding 
‘’Vanaf begin 2022 houd ik me naast coördinatie ook bezig met procesbegeleiding. Cliënten komen zowel met een Wlz als een Wmo-indicatie bij ons terecht. Bij een Wlz-indicatie gaat het vaak om ouderen met dementie die nog thuis wonen en die iets meer nodig hebben dan alleen thuiszorg. De cliënten die via de Wmo doorverwezen worden hebben eerst een keukentafelgesprek met de consulent van de gemeente’’, legt Rina uit.’’ Ik ga op huisbezoek bij nieuwe cliënten en bespreek de doelen die de client wil behalen. Tijdens dit bezoek maak ik samen met de cliënt een zorgplan. Daarna koppel ik één van de  thuisbegeleiders aan deze client. De thuisbegeleider stemt met de client af hoe ze vervolgens samen een aantal acties gaan inzetten. De begeleiding heeft altijd als doel dat de client zelfstandig verder kan. Momenteel bestaat team Praktische thuisbegeleiding van ZONL uit 13 thuisbegeleiders en twee procesbegeleiders en begeleiden we 80 cliënten’’. 

Vrijheid
Rina: ‘’40 jaar is best een heel end! Ik heb echter tijdens deze jaren nooit gedacht om ergens anders te gaan werken. Ik heb veel vrijheid ervaren en kon zelfs mijn werkzaamheden inplannen, daarnaast heb me altijd kunnen ontwikkelen. Ook was het werk in de buurt van mijn woonplaats en kon ik het goed combineren met mijn gezin. ZONL is een organisatie waar ik me altijd thuis heb gevoeld. Dat is vast de reden dat ik dit werk al 40 jaar met veel plezier doe!’’ 

Meer informatie 
Wil je meer weten over Praktische thuisbegeleiding? Kijk dan op onze website. 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij