Pittige Pubers, Kids’ Skills en Partnerrelaties. Een aantal trainingen die Zorgroep Oude en Nieuwe Land met samenwerkingspartner Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) op Urk organiseert. “Interessant en ook erg leuk! Waarom alles alleen doen, als je het ook kan delen en er misschien samen zelfs om kan lachen?”, zegt Jans Post, maatschappelijk werker bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land en werkzaam bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Het CJG is een plek waar (toekomstige) ouders, kinderen, jongeren en professionals terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden, opgroeien en relaties. “We geven individuele begeleiding en begeleiding in groepsverband. We zijn er voor alle inwoners van Urk. Kunnen wij je niet helpen, dan zorgen we ervoor dat je via een andere weg de juiste begeleiding krijgt”, legt Jans’ collega Nelly Bakker uit.

Samenwerking
Het CJG werkt nauw samen met onder andere scholen, verenigingen en gemeente Urk. Nelly vervolgt: “Door deze samenwerkingen blijven we goed op de hoogte van wat er speelt in de samenleving. Zo kunnen we signaleren en direct inspringen op datgeen waar behoefte aan is.” Dit inspringen doet het CJG onder andere door het geven van trainingen gericht op veel voorkomende thema’s rondom opgroeien en opvoeden. “Binnen de trainingen richten we ons op zaken waar veel kinderen en ouders regelmatig tegenaanlopen. Denk hierbij aan kinderen die verlegen zijn of pubers die enorm de grens op zoeken of echtscheiding. Iedereen krijgt wel eens te maken met één van deze onderwerpen. Tijdens onze trainingen bespreken we situaties, geven we tips en adviezen en gaan vooral ook de deelnemers met elkaar in gesprek.”

Complimentje
Soms zijn het de simpele tips en kleine dingen die al een wereld van verschil maken. Nelly: “Hoe vaak geef jij een complimentje aan je kind, of sta je soms even tien minuten eerder op zodat je rustig samen kan ontbijten. Je denkt dat zo’n klein gebaar er niet toe doet, maar het kan het gedrag van een kind enorm beïnvloeden. Bij de trainingen ‘Pittige Pubers’ (voorheen: pubercursus voor ouders), ‘Opvoeden enzo’ en ‘Peuter in Zicht’ geven we handvaten en leren we ouders vaardigheden die de band met hun kinderen (nog meer) kan versterken.”

Goede communicatie
Volgens Jans vraagt een koppige peuter die op de grond van een supermarkt gaat liggen schreeuwen een andere benadering, dan je puber die het liefst helemaal uit je zicht verdwijnt. Als je puber uit de band springt en je gaat dan pas beginnen met goede communicatie en het invoeren van regels, dan loop je het risico dat hij of zij zegt: Daaaag vader en moeder dat bepaal ik zelf wel!!”, lacht Jans. “En dat is logisch. Tijdens de trainingen leren wij je, hoe je vanaf jongs af aan, grenzen kan stellen en hoe je je band met je kind versterkt.

Sociale vaardigheden
Juist omdat je zo dicht bij je kind staat, kan het soms lastig zijn hem of haar aan de praat te krijgen of hem zijn (te grote) mond te laten houden. “We geven daarom niet alleen trainingen aan ouders maar ook aan kinderen. Bij ‘Kids’ Skills’ leren kinderen sociale vaardigheden. De nieuwe training ‘Gedeeld Verdriet’ is speciaal voor pubers waarvan de ouders in een echtscheiding liggen of al gescheiden zijn. Hier kunnen de pubers hun ervaringen delen en leren om te gaan met hun gevoelens. “Je ziet sommige kinderen enorm groeien tijdens deze trainingen. Ze hebben er echt baat bij en dat vind ik mooi om te zien”, vertelt Nelly.

Partnerrelaties
In september start ook een training voor partners die willen werken aan hun communicatie onderling. Nelly: “Minstens net zo belangrijk”. Niemand wordt gelukkig van ruzies over steeds maar hetzelfde onderwerp, of het gevoel dat je de relatie die je had, langzaam kwijt begint te raken. Tijdens de training ‘Partnerrelaties’ bespreken we bepaalde patronen en manieren om beter met elkaar te communiceren. Donderdag 13 september organiseren we van 19.00 uur tot 20.00 uur een informatieavond in het Dok en op 20 september starten we met de eerste training Enorm interessant. Net als al onze andere trainingen. Mensen kunnen het gewoon eens proberen. De koffie, thee en koekjes staan klaar!”

“Jaaa!”, zegt Jans. “Nelly weet het tijdens de trainingen wel gezellig te maken met al dat lekkers. Nog even en we moeten de training ‘Hoe blijft ik op gewicht’ starten”, besluit ze lachend.

Centrum voor Jeugd en Gezin
Per gemeente zijn alle belangrijke organisaties op het gebied van opvoeden en opgroeien, waaronder de Jeugdgezondheidszorg, gebundeld in het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Deze organisaties, waaronder Zorggroep Oude en Nieuwe Land, werken nauw samen. Het CJG is de plek voor informatie en advies over opvoeden en opgroeien. Ouders, kinderen en jongeren kunnen hier terecht voor advies en ondersteuning.

Meer informatie over de cursussen: Jeugd en Sociaal werk > Jeugd 0 - 4 jaar en Sociaal Werk

Foto: Jans Post (links) en Nelly Bakker