Robots. Over 10 jaar zijn ze niet meer weg te denken in de ouderenzorg, zo voorspellen deskundigen. Mirjam Kist de Ruijter, verpleegkundige in wijkteam De Meenthe, is enthousiast over de inzet van robots. “Mits ze van therapeutische waarde zijn of op een andere manier meerwaarde bieden”, vertelt ze.

“Robots kunnen een waardevolle aanvulling op warme zorg gaan geven,” zegt ze. Mirjam verdiepte zich samen met haar collega’s en studiegenoten van de opleiding HBO-V Yolanda Jongman, Annieke Kappert en Willy van der Heijden in robotisering in de zorg. Ze namen deel aan de Zorg voor Beter werkplaats Zinvolle Robotica in de Zorg (georganiseerd door Vilans en Hogeschool Windesheim). Samen bezochten ze een congres en hielden voor hun studiegenoten een minisymposium over robotica.

Plezier en contact
Ook zorgden ze ervoor dat collega’s en cliënten in De Schakel, Talma Hof en Zonnewiede kennis konden maken met Qbi, een slim kastje dat mensen op een laagdrempelige manier laat bewegen. “Je zag dat de robot ervoor zorgde dat cliënten plezier maakten en contact met elkaar maakten. Naast het stimuleren van bewegen bracht Qbi gezelligheid en het was eigenlijk helemaal niet zo vreemd als gedacht werd.”

Andere voorbeelden van robots zijn de poes die geborgenheid biedt, er zijn slimme rollators op de markt en robots kunnen ingezet worden bij het wassen van mensen. “Wanneer er sprake is van een goede aanvulling en een verbetering van de kwaliteit van leven is de keuze voor een robot een juiste”, zegt ze.

Het is de week van de e-health. Zorggroep Oude en Nieuwe Land besteedt in deze week extra aandacht aan het onderwerp en organiseert verschillende activiteiten rondom het thema.


Medewerkers De Schakel maken kennis met Qbi

Foto header: Eetrobot