Bewoners van verzorgingshuis Markehof in Marknesse van Zorggroep Oude en Nieuwe Land kunnen sinds 11 december een fietstochtje maken met hun kinderen of een vrijwilliger. Dinsdag werd de elektrische duofiets voor het eerst uitgeprobeerd. “De duofiets is hét hulpmiddel om ouderen te laten bewegen.”

Als iemand weet hoe leuk het is om samen met een van je ouders te fietsen, dan is het Kees op den Kelder uit Luttelgeest wel. “Ik fietste vaak met mijn moeder naar onze oude boerderij, naar de Orchideeën Hoeve of naar Emmeloord”, zegt hij. “Er was alleen één nadeel: de accu was vrij snel leeg. En dat betekende hard werken. Als je met je moeder fietst, is het niet zo erg dat je het zweet op je rug hebt staan”, lacht hij. “Maar ik begrijp dat niet iedere vrijwilliger dit wil en kan.”

Ouderen laten bewegen
Kees diende namens Markehof een aanvraag in voor een elektrische fiets (met sterke accu) bij de Stichting Beheer Voormalig Kruisvereniging Noordoostpolder (SBBK). Hij kreeg groen licht. “We zijn volop bezig om ouderen meer te laten bewegingen. Met wandelingen, zitdansen of gym, bijvoorbeeld. De duofiets past daar goed bij. Belangstellenden kunnen als ze dit leuk vinden, lekker naar buiten”, zegt welzijnsmedewerker en vrijwilligerscoördinator Dinie de Boer. “De duofiets is hét hulpmiddel, want het is ontzettend lastig om ouderen in beweging te krijgen”, vult Kees aan. Hij merkt dat mensen soms even een drempel over moeten voordat ze op de fiets stappen. “Het is heerlijk, ook in de winter. Laat ze maar lekker bewegen.”

Samen op avontuur
Dinie de Boer: “Je vergroot hun wereld, want ze maken iets mee en hebben wat te vertellen tijdens het eten. Ze krijgen er nieuwe energie van.” Want een avontuur is het, om samen te fietsen. Kees: “Mijn moeder en ik hebben wel eens onder een viaduct geschuild tegen de regen. Daarna dronken we lekker een kopje thee.” De keer dat ze halverwege een lekke band kregen, vergeet hij ook nooit meer. “Mijn moeder was niet mobiel, dus die bleef op de fiets zitten toen ik de band plakte. Je kunt hier zo bij iedere boerderij aankloppen en dan word je geholpen. Dat is het mooie aan de polder.”

De duofiets van Markehof ziet er mooi uit volgens Kees. “Je zit naast elkaar en het is daardoor gemakkelijk om een gesprek te voeren. Ook heeft hij een sterke accu.” Voor mensen die er voor het eerst mee gaan fietsen heeft hij een tip. “Bouw het rustig op, zodat je fietsgenoot vertrouwen krijgt.”

Foto: Mevrouw Vermuë-Koens (88) maakt samen met Kees op den Kelder een testrit op de nieuwe duofiets van Markehof