Woensdag 23 januari jl. was het in Nieuw Clarenberg in Vollenhove mogelijk om te zien wat zorgtechnologie is en hoe het toegepast kan worden. Bewoners, medewerkers, families en andere geïnteresseerden die benieuwd zijn naar wat zorgtechnologie voor hen of hun naaste kan betekenen waren welkom in een volledig ingerichte woning.

“Het was een geslaagde dag. Er zijn zeker wel 25 mensen komen kijken die nieuwsgierig waren en vragen hadden over de mogelijkheden. Zelfs een van onze ICT-medewerkers kwam even langs om te kijken naar hoe zijn werk hier in Nieuw Clarenberg wordt toegepast,” zegt verzorgende IG Diny Timmerman. Diny is als superuser vraagbaak voor collega’s op het gebied van slimme technologieën. “Ik ben helemaal niet zo technisch aangelegd hoor, maar als je je er even in verdiept heb je het snel door. Ik vind het leuk en interessant om (nieuwe) collega’s uitleg te geven en mee te denken in de dingen waar collega’s en cliënten tegenaan lopen”, lacht ze.

Tablet
Veel bewoners van Nieuw Clarenberg maken naast een halszender en een trekkoord gebruik van een tablet, waarmee ze contact op kunnen nemen met Diny en haar collega’s. “Het scheelt veel onnodige zorgrondes, we kunnen mensen rustiger laten slapen en het is gemakkelijker om op afstand (via beeld) contact te leggen. Kortom, het geeft rust. De tablet is ook gewoon handig. Veel mensen bellen er de kerktelefoon mee, sommigen spelen er spelletjes op of maken gebruik van beeldbellen (met bijvoorbeeld familie)”, legt ze uit. Volgens Diny is het goed om de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zorgtechnologie te volgen. “Er kan ontzettend veel. Wat dat betreft ligt er een wereld voor ons open.”

Het is de week van de e-health. Zorggroep Oude en Nieuwe Land besteedt in deze week extra aandacht aan het onderwerp en organiseert verschillende activiteiten rondom het thema.