Ze is nu zo’n zeven maanden jeugdburgemeester van de Noordoostpolder maar Yorinthe de Jong (11) houdt beslist niet van stil zitten. De bolleboos is initiatiefneemster van de Jong ziet Oud-dag in haar gemeente. Toen zij de ambtsketen kreeg omgehangen gaf zij al aan dat de relatie tussen de jeugd en de ouderen in de Noordoostpolder een van de dingen is die haar bezighoudt en daarom meer aandacht verdient. En zo ziet woensdag 8 mei de eerste Jong ziet Oud-dag het levenslicht. Plaats van handeling: Woonzorgcentrum Hof van Smeden in Emmeloord.

Contacten tussen ouderen en jongere mensen dragen bij aan de levenslust van ouderen, hun gezondheid en het gevoel dat de wereld waarin ze leven ook nog de hunne is. Ook voor de jongere generaties biedt dit leerzame ervaringen. Ze komen niet alleen in contact met een andere wereld, ook ontdekken ze dat ze daarin een positieve rol kunnen vervullen. Samenwerkende generaties ervaren zo nieuwe vormen van verbondenheid. Je beseft dat je elkaar nodig hebt, dat je iets voor elkaar kunt betekenen. En de elfjarige Yorinthe heeft dit al heel goed door. Door samen leuke dingen te doen zoals knutselen, wandelen, een spel spelen, voorlezen of zomaar wat met elkaar praten, bewijs je elkaar een grote dienst. En dat gaat bij Jong ziet Oud gebeuren.

Traditie?
Yorinthe heeft haar idee eerst besproken met de leerkrachten van haar school. Die vonden het meteen een goed idee. Samen met haar klas werd het plan verder uitgewerkt. Woonzorgcentrum Hof van Smeden is nu de eerste locatie waar de Jong ziet Oud dag plaatsvindt tussen 9.30 en 12.00 uur. Burgemeester Harald Bouman zal eveneens van de partij zijn en zijn jeugdige collega terzijde staan bij een of meer van de activiteiten. De gemeente vindt het nu al zo’n geslaagd idee dat ze kijkt of en hoe deze dag verder kan doorgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement. Wellicht is straks een traditie geboren. Dankzij Yorinthe.