Met een schenking van €2500 draagt de Federatie Participanten Oude en Nieuwe Land een forse steen bij aan de Beweeg- en Beleeftuin van verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord. “De tuin, die voor iedereen toegankelijk is, is vooral voor het geestelijk welzijn van de bewoners met dementie in Talma Hof heel belangrijk. Het geeft rust. Daar dragen wij dan ook graag ons steentje aan bij,” aldus Federatie-voorzitter Astrid de Vries. Het geschonken geldbedrag zal gebruikt worden om verlichting voor de tuin aan te brengen.

Een Beweeg- en Beleeftuin geeft de bewoners van Talma Hof meer vrije bewegingsruimte in de buitenlucht. Het biedt hen de mogelijkheid om gevoel, reuk en herinneringen van vroeger te ervaren. De tuin is een initiatief van partners en kinderen van bewoners van de afdeling Roggeveld. Dit is een afdeling waarin relatief jonge bewoners tussen de 60 en 70 jaar een plekje hebben.

Buurtbewoners
In de Beweeg- en Beleeftuin komt een moestuin, zijn er rustige zithoekjes, bewegingsapparaten die speciaal ontwikkeld zijn voor de doelgroep en komt er naast kippen nog meer levende have bij. Naast de broodnodige bewegingsvrijheid worden de bewoners ook gestimuleerd door beeld, geluid, geur en voorwerpen die in de tuin aanwezig zijn. Teammanager Berry Schaake: “Het feit dat mensen dementerend zijn betekent niet dat hun gevoel van vrijheid daarmee ook afneemt. Iedere bewoner heeft straks veel beweegruimte en in de tuin op zoek naar zijn eigen mate van prikkels.” Bijzonder is dat het wandelpad zó wordt aangelegd dat ook de buurtbewoners worden uitgenodigd om van de tuin te genieten. “En misschien helpen omwonenden onze bewoners straks wel bij het genieten van de voorzieningen.”

Participanten
De tuin past uitstekend in het doel van de Federatie Participanten Oude en Nieuwe Land. De Federatie bestaat uit een groep van afgevaardigden vanuit Rooms Katholieke en PKN- kerken en Humanitas schenkt geregeld giften die het algemene nut dienen. Ook dient ze als belangrijk klankbord voor de Zorggroep. De Vries: “De ene keer gaat het om een orgelrestauratie, dan weer om steun bij rouw. Het is heel divers maar voor ons moet het altijd gaan om een project dat voor meerdere mensen bedoeld is. De Beweeg- en Beleeftuin brengt bewoners van Talma Hof en buurtbewoners bij elkaar en dat steunen we daarom van harte.”