Met een fikse trap op de schep startten vijf initiatiefnemers dinsdag 9 juli officieel de aanleg van de Beweeg- en Beleeftuin bij verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord. De tuin geeft de bewoners meer bewegingsruimte in de buitenlucht waarbij ze tegelijk ook veel zaken kunnen ‘beleven.’ Buurtbewoners worden bij de tuinaanleg betrokken en kunnen er straks ook gebruik van maken en zo met bewoners en personeel in contact komen. “Want wij zijn liever gewoon de buurman of buurvrouw dan ‘dat verpleeghuis verderop,’ aldus manager Berry Schaake van Talma Hof.’

De tuin is een initiatief van partners en kinderen van bewoners van de afdeling Roggeveld. Dit is een afdeling waarin relatief jonge bewoners tussen de 60 en 70 jaar een plekje hebben. Zij zien dat de meeste bewoners nog goed ter been zijn en fysiek sterk. Wandelingen in het omliggende park hebben de families geleerd dat hun dierbaren in de buitenlucht echt tot rust komen en ontspannen.

Op de foto: de initiatiefnemers van de Talma Tuin met links twee familieleden van bewoners en rechts manager Berry Schaake.

Buurtbewoners

De Beweeg- en Beleeftuin is hiervoor de ideale plek waarbij tegelijk verschillende zaken kunnen worden beleefd. Zo komt er een moestuin, zijn er rustige zithoekjes, bewegingsapparaten die speciaal ontwikkeld zijn voor de doelgroep en komt er naast kippen nog meer levende have bij. Naast de broodnodige bewegingsvrijheid worden de bewoners ook gestimuleerd door beeld, geluid, geur en voorwerpen die in de tuin aanwezig zijn. Schaake: “Het feit dat mensen dementerend zijn betekent niet dat hun gevoel van vrijheid daarmee ook afneemt. Iedere bewoner heeft straks veel beweegruimte en in de tuin op zoek naar zijn eigen mate van prikkels.” Bijzonder is dat het wandelpad zó wordt aangelegd dat ook de buurtbewoners worden uitgenodigd om van de tuin te genieten. “En misschien helpen omwonenden onze bewoners straks wel bij het genieten van de voorzieningen.”

Crowdfunding

Omdat Talma Hof zelf niet over financiële middelen beschikt om de buitenruimte te ontwikkelen is een crowdfundingsactie gestart. Een groot deel van de benodigde €35.000 euro is inmiddels binnen waardoor nu een begin kan worden gemaakt. Maar voor de aanschaf van beweegtoestellen is nog wel zo’n €10.000 nodig. Financiële giften zijn van harte welkom evenals giften van materiële aard voor de tuin, zoals een boom, een tuinhuis of een tuinbank. Tenslotte zijn ook nog vrijwilligers gewenst om mee te helpen de tuin aan te leggen. “Met behulp van deze sponsoren en vrijwilligers hopen we samen met onze naasten deze zomer van de beleeftuin te kunnen genieten,” aldus Marion van Andel, één van de initiatiefnemers. Steuntje in de rug van de initiatiefnemers is de nominatie van het project voor het ANWB fonds. De tuin maakt als initiatief op het gebied van (duurzame) mobiliteit, verkeersveiligheid en ‘iedereen eropuit’ voor Flevoland kans op een financiële bijdrage van € 10.000,-.

Wilt u meer weten over de Talma Tuin en wat u hierin kunt betekenen? Kijkt u dan op: www.talmatuin.nl