“Soms kijk ik met Gerdien op de rand van mijn bed naar de zon die opkomt. Het is dan heerlijk rustig”, zegt mevrouw Fakkert (85). Ze maakt al vijf jaar gebruik van de nachtzorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Twee keer per nacht helpen betrokken verpleegkundigen en verzorgenden van de ambulante nachtzorg haar uit bed voor een bezoekje aan het toilet.

Haar man overleed vijf jaar geleden. Ze waren op elkaar ingespeeld. Zij zorgde voor hem en haar man hielp haar ’s nachts als ze hulp nodig had. Nu mevrouw Fakkert alleen woont, heeft ze daar hulp bij nodig. Ze maakt gebruik van een rolstoel. “Mijn linkerbeen en arm zijn verlamd”, vertelt ze. “Dit komt doordat ik in 2003 een herseninfarct heb gehad. Na een pittige revalidatieperiode ben ik er goed uitgekomen. Ik had nooit verwacht dat ik zo oud zou worden”, lacht ze. “Wat ik zelf kan doen, doe ik zelf”, zegt ze. “En gaat het niet? Dan krijg ik hulp van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Ik ben een gelukkig mens en heb fantastische kinderen. Nee, mij hoor je niet klagen!”

Veilig gevoel
Overdag en ’s nachts krijgt mevrouw Fakkert zorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. “Ik ben er helemaal aan gewend geraakt en het geeft me een veilig gevoel dat iemand me ondersteunt bij het uit en in bed gaan.” Haar kinderen zijn ook erg gelukkig met de professionele en liefdevolle zorg die ze overdag en ’s nachts krijg. “Dankzij Zorggroep Oude en Nieuwe Land en de door familie, buren en vriendinnen geleverde mantelzorg, kan hun moeder thuis blijven wonen”, zeggen ze.

“In de afgelopen jaren heb ik met veel verpleegkundigen en verzorgenden een hechte band opgebouwd. Het is fijn dat ik ze inmiddels goed ken. Daarnaast weet ik dat als er iets is, dat ze de tijd voor me nemen,” zegt ze. Verpleegkundige Gerdien Jansen vertelt dat ze mevrouw Fakkert al jaren kent. “Ik kwam hier eerst om haar man te verzorgen toen hij ziek werd. Dit schept een band.”

Bijzonder beroep
Gerdien heeft een bijzonder beroep. Samen met haar collega’s zorgt ze ervoor dat cliënten in de Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland een goede nacht hebben. In het donker rijdt ze in haar auto door buitengebieden, staat ze soms oog in oog met reeën, vossen en kerkuilen.

Gedurende de nacht helpt ze cliënten bij het naar het toilet gaan, geeft ze hen medicijnen, kijkt ze of ze rustig slapen en biedt ze ondersteuning in de terminale fase. Daarnaast reageert de nachtdienst op alarmoproepen van cliënten die –bijvoorbeeld na een val- personenalarmering inschakelen. “Ook ’s nachts zorgen we ervoor dat onze cliënten zo comfortabel mogelijk blijven en ondersteunen/ontlasten we de mantelzorgers”, vertelt ze. Gerdien houdt van haar werk. “Je hebt de vrijheid en ik moet geregeld improviseren. Mede dankzij de nachtzorg kunnen mensen langer in hun eigen omgeving blijven wonen. Iedereen kan een beroep op ons doen. We vormen een betrokken en flexibel team”, vertelt ze. “Een goede samenwerking is onmisbaar omdat we met vier mensen het hele gebied verzorgen van NOP en Steenwijkerland. Als ik wat langer bij een cliënt bezig ben, kan ik altijd mijn collega’s vragen een zorgmoment over te nemen. We zijn er voor onze cliënten,” besluit ze.