“Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) biedt je de mogelijkheid om vele facetten van de zorg te leren kennen. Je kunt je er ontwikkelen en het is heel fijn dat er mensen zijn die je kwaliteiten zien, je ondersteunen en met je meedenken”, zegt HBO-Verpleegkundige in opleiding, Mirjam Kist de Ruijter.

“Als kind wist ik al dat ik later betekenisvol werk zou gaan doen”, zegt ze. “Ik deed na de mavo, de INTAS om kennis en praktijkervaring op te doen in de zorg. Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn stage een bord pap maakte voor een meneer. Spannend, maar het ging goed. Totdat ik hem een hapje gaf en was vergeten dat ik de pap eerst even moest laten afkoelen. Oh, wat vond ik het erg… en ik wilde het nog wel zo goed doen!” zegt ze lachend.

Dromen
Na het afronden van de opleiding ziekenverzorgende, belandde Mirjam in de fotografiewereld. Totdat het in 2004 weer begon te kriebelen. “Ik droomde over de zusterpost en dat ik in mijn uniform door een hal liep. Ik wilde graag ècht iets voor een ander betekenen. Ik solliciteerde bij ZONL en startte als helpende in de nachtzorg in De Schakel.”

Invaller op verschillende locaties
Ze volgde de opleiding Verzorgende IG en werkte als invaller op verschillende locaties. “Een leerzame periode, waarin ik werkte in verschillende teams en op verschillende afdelingen. Omdat ik lang niet alle cliënten kende, leerde ik heel goed te kijken naar wat iemand nodig heeft. Van ieder team leerde ik iets anders en ik deelde mijn ervaringen dan ook regelmatig met collega’s”, legt ze uit.

Hardlopend door de gangen
“Ik houd wel van variatie. Daarom werkte ik naast de invalpool in de nachtdienst van Hof van Smeden. Ik voelde een grote verantwoordelijkheid en legde mezelf een extra uitdaging op door altijd de trap te nemen en bij voorkeur hardlopend door de gangen te rennen. Ik maakte op een nacht vele kilometers, maar ik genoot ervan!” lacht ze.

Na een uitstapje naar onder andere de ambulante nachtzorg en kleinschalig wonen werkt ze nu in de wijkzorg. “De charme van de ambulante nachtzorg is dat je -terwijl iedereen slaapt- ècht even contact kunt maken met cliënten die zorg nodig hebben. Daar genoot ik van. Ook het werken met mensen met dementie (kleinschalig wonen) is waardevol.”

Compassie
“Ik probeer cliënten te benaderen met compassie. Een voorbeeld daarvan is een mevrouw met dementie die emotioneel was en zich van mij en anderen afsloot. Ik ging naast haar op de bank zitten en legde mijn hand tussen ons in. Na een tijdje raakte ik haar zachtjes aan en uiteindelijk kwamen onze handen samen. Ze kwam tegen me aanzitten en voelde zich vrij om haar verdriet te uiten. Daar doe ik het voor!”

Het laatste jaar van de opleiding HBO-V
Op dit moment zit Mirjam in het laatste jaar van de opleiding HBO-V. “Ik wilde me graag verder ontwikkelen en ik vind het interessant om mee te denken over beleid. De opleiding geeft me verdieping en extra handvatten om kwalitatief nog betere zorg te bieden".

"Werken bij ZONL is voor mij waardevol en gevarieerd. Mijn advies? Volg je hart!”