Verzorgende IG Jennifer zorgt graag voor mooie momenten

“Waar dat zorgzame vandaan komt? Geen idee eigenlijk. Het zit gewoon in me. Ik denk dat dat vooral heel belangrijk is wanneer je in de zorg werkt. Passie voor het vak en een warm hart”, vertelt Jennifer van Bruggen (39), verzorgende IG bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Jennifer heeft ruim 19 jaar in verpleeghuis Talma Hof gewerkt en werkt sindskort in woonzorgcentrum Markehof in Marknesse, ook een woonzorglocatie van Zorggroep Oude en Nieuw Land “Na mijn opleiding ben ik hier gelijk aangenomen. Voordat ik op de psychogeriatrische (pg) afdeling kwam, heb ik een tijdje op de inval gezeten. Ook leuk, maar je eigen vaste groep is toch wel fijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook de bewoners. Vertrouwde gezichten zijn erg belangrijk voor hen.”

Een vaste groep, maar geen dag is hetzelfde. “Nadat mijn collega’s van de nacht hun dienst aan mij hebben overgedragen, is het vooral wachten tot de eerste bewoners wakker worden. Ik ben niet van het wakker maken. Daar wordt niemand vrolijk van. Ik laat iedereen het lekker op zijn of haar eigen tempo de dag beginnen.”

Een-op-een tijd
Het wassen en aankleden is voor Jennifer een belangrijk onderdeel van de dag. “Dat is eigenlijk het enige moment dat ik echt wat een-op-een quality time met de bewoners heb. Lekker even kletsen, een knuffel of arm om de schouder. Dat hebben ze nodig. De rest van de dag is alles toch meer in groepsverband en drukker.”

"Vroeger was dat anders. Toen stonden we met meerdere mensen op een groep. Er was altijd een voedingsassistent en een vaste kracht op de huiskamer aanwezig. Nu moeten we ons veel meer opsplitsen. Gelukkig zijn er vrijwilligers en stagiaires die ons ondersteunen. Zonder hen zou het echt een interessante uitdaging zijn”, lacht Jennifer.

Familieleden zijn onmisbaar
Ook de familieleden zijn wat dat betreft onmisbaar. “We doen het echt samen! Dat vind ik zo leuk aan dit werk. Je hebt niet alleen intensief contact met de bewoners, maar ook met hun partners, kinderen, broers en zussen. Dankzij dit contact met de familie leren we een persoon nog beter kennen, waardoor we goed in kunnen spelen op de behoeftes. Met z’n allen hebben we hetzelfde doel, namelijk het geluk van de bewoner. En door ditzelfde doel en de nauwe samenwerking bouw je vaak een goede band met elkaar op.”

Voetbalfanaat
Jennifer werkt 28 uur per week en draait zowel dag- als avonddiensten. “Beide diensten hebben zo hun charme en ik heb dan ook niet echt een voorkeur. Wel heb ik met het team afgesproken dat ik in het weekend alleen avonddiensten draai omdat dit beter aansluit op mijn privéleven. Mijn gezin en ik zijn namelijk echte voetbalfanaten en elk weekend sta ik steevast als voetbalmoeder én coördinator langs het veld de jongens aan te moedigen. Superfijn dat we onderling dit soort dingen met elkaar kunnen regelen en ik daardoor elke week die momenten met mijn gezin kan hebben.”

Nieuwe uitdaging
Per 1 april is Jennifer een nieuwe uitdaging aangegaan binnen Zorggroep Oude en Nieuwe Land. “ Sinds 1 april ben ik werkzaam als verzorgende IG in woonzorgcentrum Markehof in Marknesse. Ik heb hier een tijdje terug een invaldienst gedraaid en dat beviel mij ook wel erg goed. In een woonzorgcentrum zijn de bewoners nog net even wat meer bij de pinken en geven ze zelf aan waar hun behoeftes liggen. Het gesprek dat ik nu meestal met de familie heb, heb je daar met de bewoner zelf. Ook leuk!”

Vol mooie momenten
In ieder geval zou ze nooit iets anders willen dan werken in de zorg. “Dit past gewoon enorm goed bij mij. Mijn doel? Op zowel een goede als slechte dag een glimlach bij iemand op zijn of haar gezicht krijgen. We kunnen de mensen die hier wonen niet meer beter maken, maar we kunnen er wel voor zorgen dat de jaren die ze nog hebben vol zitten met mooie momenten.”

Contact