Ellen Karreman is 66 jaar geleden geboren en getogen in Rotterdam. Hier volgt ze de opleiding verpleegkundige Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ) en gaat daarna direct aan het werk in de wijk Spangen in Rotterdam. Samen met haar man verhuist ze in 1980 naar de Noordoostpolder waar Ellen aan de slag gaat bij het Kruiswerk (één van de voorgangers van ZONL) als wijkverpleegkundige in Ens, Kraggenburg en het buitengebied. Hier doet ze onder andere huisbezoeken en het consultatiebureau. “Eigenlijk alle (thuis)zorg voor mensen tussen 0 – 100 jaar”, legt Ellen uit.

In 1984 gaan Ellen en haar man tweeënhalf jaar ontwikkelingswerk doen in Guinee Bissau in West Afrika. Ellen werkt voor de medische post van de Zweedse ambassade en haar man als technicus voor het ziekenhuis. Toen ze in 1985 zwanger was van haar oudste dochter, ging ze naar Nederland om te bevallen, om daarna weer terug te gaan naar West Afrika. Nadat het project is afgelopen, keren ze terug naar Rotterdam, waar haar twee andere kinderen (een dochter en een zoon) worden geboren. Met de drie kinderen vertrekt het gezin voor het werk van Ellen’s man vervolgens naar Amerika. Daar wonen ze van 1992 tot 1996.

Aandachtsgebied incontinentie
Na hun periode in Amerika verhuizen ze weer naar de Noordoostpolder. Ellen vind het daar prettig wonen. “Je hebt hier de ruimte en we hebben een heerlijk huis met een mooie tuin”, vertelt ze. Na een belletje kan ze direct weer aan de slag bij de Zorggroep. Dit keer om de avond, nacht- en weekenddiensten (ANW) in de Noordoostpolder te coördineren en deels zelf uit te voeren. “De dagdiensten en de ANW-diensten werden door verschillende teams gedaan”, legt Ellen uit. In 1998 solliciteert ze bij de dagploeg en komt in een klein team te werken in Emmeloord. Al snel krijgt ze het aandachtsgebied incontinentie en wordt er een vakgroep gevormd voor specialistische vragen op dit gebied. In september organiseert Ellen nog vanuit haar huidige rol een symposium over de bekkenbodem voor zorgmedewerkers van ZONL.

Transitie
In 2016 start Zorggroep Oude en Nieuwe Land met zelfverantwoordelijke teams. Maakte Ellen daarvoor nog deel uit van een team met verpleegkundigen, nu werden zij en haar collega’s verspreid over de verschillende wijkteams. Ellen kwam in team De Zuidert. In deze wijk verzorgde zij 15 jaar een cliënt met een intensieve zorgvraag tot zijn overlijden in 2018 Toen dit team te groot werd en ging splitsen, kwam Ellen als wijkverpleegkundige bij team IJsselmeer. Eind juni stopt de loopbaan van Ellen als wijkverpleegkundige bij de Zorggroep. Ze heeft alle manieren van werken en ontwikkelingen meegemaakt en kijkt er met een goed gevoel op terug. Naast haar werk is ze vrijwilliger bij de Zonnebloem en ’t Voorhuys en houdt ze van handwerken, lezen, wandelen en uitgaan.