Mieke Greven verruilde haar baan bij een juridische uitgeverij voor de ouderenzorg. ‘‘Ik krijg echt waardering voor wat ik doe’‘, zegt ze. Mieke volgt via Zorggroep Oude en Nieuwe Land de opleiding maatschappelijke verzorging IG. ‘‘De opleiding is pittig, maar leuk! Ik zit met allemaal gelijkgestemden in de klas’‘, zegt ze.

In februari gaat ze naar het tweede leerjaar. ‘‘Op maandagen ga ik naar school. Onze klas bestaat uit dames en een man van 21 tot 52 jaar. Het afgelopen jaar heb ik alle informatie als een spons opgezogen. In de klas, maar ook in de praktijk.’‘ Mieke loopt stage in Nieuw Clarenberg in Vollenhove, op de tweede verdieping. Hier wonen mensen met een lichte vorm van dementie en lichamelijke klachten. ‘‘De eerste weken maakte ik vooral kennis met de bewoners en liep ik mee met mijn stagebegeleider. Ook las ik vele zorgleefplannen, Mijn hoofd liep over, maar wat was het interessant!’‘

Werken en leren
Ze vertelt dat ze bij haar vorige werkgever niet meer op haar plek zat. Tijdens coachingsgesprekken kwam ze erachter dat ze het liefst dingen doet ten dienste van anderen. Vlak daarna zag ze een advertentie van de Zorggroep in de krant en meldde ze zich aan voor een tweejarig traject van werken en leren bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

‘‘Of ik een goede keuze heb gemaakt? Dat weet ik nog niet! Tijdens mijn werk in Nieuw Clarenberg merk ik in ieder geval dat ik mijn ei kwijt kan. Ik help mensen met wassen en douchen, zet medicatie klaar, breng ze naar de dagbesteding en bied een luisterend oor. Ik probeer me echt in hun achtergrond te verdiepen, omdat je dan de beste gesprekken kunt voeren en mensen zich sneller op hun gemak voelen. Ik heb begrip voor de bewoners. Ik begrijp dat ze wel eens gefrustreerd zijn. Dat zou ik ook zijn als ik afhankelijk zou zijn van een ander. Ik heb respect voor hen en dat probeer ik te laten zien. Het zit hem in kleine dingen. Bewoners zoveel mogelijk de regie geven bijvoorbeeld en af en toe eens vragen hoe het gaat,’‘ vertelt ze enthousiast.

Twee diploma’s
Vanaf februari loopt ze stage in de wijkzorg. ‘‘Ik heb er zin in en ben heel benieuwd hoe dat zal zijn.’‘ In 2019 hoopt Mieke twee diploma’s in ontvangst te nemen; verzorgende IG en maatschappelijk verzorgende. ‘‘Ik ben de Zorggroep heel erg dankbaar dat ze me deze kans hebben gegeven. Dat ze iets in mij zien!’‘ Voor de mensen die nog twijfelen aan een (tweede) carrière in de zorg zegt ze: ‘‘Geen dag is hetzelfde! Je doet als verzorgende IG verpleegtechnische handelingen, verzorgt mensen en bent er voor emotionele begeleiding. Ik zie de tweejarige opleiding als investering. Het is pittig en kost tijd, maar je krijgt er veel energie van.’‘

Regelmatig start Zorggroep Oude en Nieuwe Land met BBL groepen (werken en leren) voor maatschappelijk verzorgende (verzorgende 3IG + maatschappelijke zorg) en verpleegkundige niveau 4. Ben je geïnteresseerd? Zodra we met een groep willen gaan starten, staat er een vacature op www.zorggroep-onl.nl. Je kunt je op de pagina Vacatures aanmelden voor een job-alert.