Esther van ‘t Ende is logopedist in revalidatiecentrum De Schakel in Emmeloord. Samen met de specialist ouderengeneeskunde, psycholoog, fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut en de zorgmedewerkers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land biedt ze behandeling op maat. ‘‘We kijken samen wat iemand nodig heeft om thuis weer zo goed mogelijk te kunnen functioneren’‘, zegt ze.

‘‘Communiceren, eten en drinken is voor veel mensen vanzelfsprekend. Totdat iemand door een ziekte of handicap niet meer in staat is om uit te drukken wat hij of zij denkt, voelt of wenst of problemen ondervindt bij eten en drinken door kauw- en/of slikproblemen.’‘

Handvatten
‘‘Door bijvoorbeeld een beroerte kan het zijn dat iemand woordvindingproblemen heeft of moeilijk verstaanbaar is. Ik train mensen en geef hen handvatten. Soms bieden hulpmiddelen (pictogrammen of een tablet) uitkomst’‘, vertelt Esther. ‘‘We werken aan verbetering van de slikfunctie, door stap voor stap te kijken wat mogelijk is. Daarbij adviseren we welke consistenties veilig gaan, zoals vruchtenmoes of gemalen maaltijden. Belangrijke aandachtspunten zoals bijvoorbeeld kauwen en sensibiliteitsverlies in de mond spelen hierin mee tijdens de behandeling’‘, legt Esther uit.

‘‘Samen met de diëtist kijken we hoe iemand –ondanks dat het eten nog niet gaat zoals vroeger- toch de producten met de juiste voedingswaarde binnen kunnen krijgen. De ergotherapeut denkt mee of hulpmiddelen uitkomst kunnen bieden en de fysiotherapeut begeleidt iemand bij het mobiliseren van de cliënt. Esther begeleidt haar cliënten het liefst in haar behandelruimte. ‘‘Hier is het rustig. Prikkels of omgevingsgeluiden leiden vaak af om goed te communiceren en te trainen.’‘ Ze vertelt dat de behandeling van communicatieproblemen intensief en confronterend is. ‘‘Ineens is een gesprek niet meer vanzelfsprekend. Samen kijken we wat nodig is om zich verstaanbaar te maken of hoe de omgeving hierin kan ondersteunen in de benadering.’‘

Multidisciplinair team
‘‘Doordat we elkaar goed kennen en nauw samenwerken, kunnen we de zorg en begeleiding goed op elkaar afstemmen. Dit heeft een positieve invloed op het herstel van onze cliënten’‘, vertelt ze enthousiast. Esther vertelt dat cliënten van De Schakel worden begeleid door een multidisciplinair team dat mensen stimuleert om ook buiten de therapieën om bezig te zijn met hun herstel.

‘‘Het mooiste van mijn werk is wanneer mensen aan het einde van het traject met een glimlach de deur uitgaan. Dat ze zich thuis weer kunnen redden in de dagelijkse bezigheden en dat ze weer kunnen eten en drinken en zich verstaanbaar kunnen maken". Eenmaal thuis kunnen cliënten gebruik blijven maken van de expertise van de zorggroep. Zij bezoeken dan de poli of worden door het team van het Advies- en behandelcentrum in de thuissituatie gezien, om de behandeling voort te zetten.

Esther (foto rechts) is 16 jaar logopedist bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Ze biedt, samen met haar team van collega’s, behandeling, begeleiding en advisering bij problemen op het gebied van taal, spraak, kauwen, slikken, aangezichtsverlammingen, stem en gehoor. ‘‘Mijn doel is om mensen weer een stukje van hun sociale leven terug te geven’‘, besluit ze.

In De Schakel in Emmeloord kunnen mensen revalideren na bijvoorbeeld een beroerte, heupoperatie, longziekten (COPD) of na een val. Cliënten werken samen met een team van deskundige behandelaars en zorgmedewerkers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land aan herstel. Na het bepalen van doelen wordt een gezamenlijk behandelplan gemaakt, waarin onder andere staat welke therapieën mensen kunnen helpen en hoe vaak deze nodig zijn. Het doel? Thuis weer zelfstandig dagelijkse activiteiten kunnen ondernemen, zoals (trap) lopen, wassen en aankleden, bed opmaken en het oppakken van hobby’s. Voor meer informatie kunt u bellen met De Schakel op (0527) 63 76 80.