Incontinentieverpleegkundigen geven advies

Incontinentie heeft veel impact je leven. Veel mensen gebruiken niet de juiste materialen en raken soms zelfs geïsoleerd. ‘Schaam je er niet voor en trek aan de bel!’, zeggen incontinentieverpleegkundigen Hennie Huzen en Ellen Karreman.

De verpleegkundigen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land verwijzen mensen die te maken hebben met incontinentie door, geven advies en bieden een luisterend oor. Ze vertellen dat incontinentie (zowel urineincontinentie als ontlasting incontinentie) vaker voorkomt dan veel mensen denken.

‘1 op de 3 vrouwen krijgen er last van. De meest voorkomende oorzaak van urineverlies bij is verslapping van spieren. Spieren kunnen verslappen door ouderdom, de overgang, maar ook door bijvoorbeeld een bevalling. Bij mannen wordt incontinentie vaak veroorzaakt door een vergrote prostaat of na een prostaatoperatie. ‘Meestal verwijzen we mensen door naar een gynaecoloog, uroloog of bekkenbodemfysiotherapeut. De specialisten kunnen een diagnose stellen en de fysiotherapeut begeleidt mensen bij het sterker maken van de bekkenbodem. ‘Het is een kwestie van een lange adem, maar het werkt echt!’ zegt Hennie.

Sociale leven
Ook gebruik van het juiste materiaal zorgt er in veel gevallen voor dat mensen minder last ondervinden van hun aandoening. ‘We komen heel veel mensen tegen die maandverband gebruiken. Als wij ze kennis laten maken met incontinentiemateriaal, gaat er een wereld voor ze open. Incontinentiemateriaal absorbeert vocht beter en de bovenlaag blijft droger. We kijken samen welk materiaal het beste bij iemand past. Het materiaal is er namelijk in vele merken en maten’, aldus Ellen. Hennie: ‘Het is fijn om mensen te helpen bij het oplossen van hun probleem. Incontinentie beïnvloedt vaak hun sociale leven. Het is fijn om te zien dat iemand weer zelfverzekerder wordt en dat de wereld om hem of haar heen weer een beetje groter wordt.’

‘Daarnaast is het een uitdaging om up to date te blijven en je te verdiepen in het vakgebied’, vertelt Ellen. ‘We zijn een vraagbaak voor de wijkteams. De teams zijn over het algemeen ervaren en goed geïnformeerd. Als ze ergens een vraag over hebben, kunnen ze altijd bij ons terecht.’Voor mensen die last hebben van incontinentie hebben de betrokken incontinentieverpleegkundigen een boodschap. ‘Schaam je niet en trek aan de bel! Het gaat namelijk niet vanzelf over. Wij geven u graag advies.’

Bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land werken drie incontinentieverpleegkundigen. Hennie Huzen (foto rechts) werkt in Steenwijkerland, Ellen Karreman (foto links) in de Noordoostpolder en Petronella Maring op Urk.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, bel 0521-539999 of mail incontinentie@zorggroep-onl.nl

Contact