Geriatrische revalidatiezorg dichtbij huis. Dat biedt Zorggroep Oude en Nieuwe Land revalidatiecentrum De Schakel in Emmeloord. Hier worden ouderen opgenomen na bijvoorbeeld een orthopedische operatie, een CVA, amputatie of vanwege COPD, hartfalen of oncologie. “Mensen zijn hier van harte welkom, maar ze moeten hard aan het werk.”

Dat zegt manager Wiebe Hof van De Schakel. In De Schakel verblijven ouderen uit de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland maar ook vanuit gebieden buiten de regio. “Veel mensen weten echter niet dat ze hun eigen revalidatiecentrum mogen kiezen. Ook zonder ziekenhuisopname kan men hier terecht, na verwijzing door de huisarts en een geriatrisch assessment. Oudere mensen zijn minder mobiel en hun netwerk deels ook, dus dan is dichtbij huis wel zo prettig. Hoe mooi is het om in je eigen omgeving te revalideren?”

Multidisciplinaire en herstelgerichte zorg
“We hebben hier eenpersoonskamers”, vult teammanager Michiel Speet aan. “Die bevinden zich op de begane grond en bieden uitzicht op een groene omgeving. Dat wordt als prettig ervaren.” Ouderen kunnen in De Schakel rekenen op kortdurende, multidisciplinaire en op herstelgerichte zorg. De specialist ouderengeneeskunde voert het team aan, dat verder bestaat basisartsen, physician assistents en een paramedisch team (fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtiek en psychologie). “Samen scheppen zij een goed revalidatieklimaat. Uitgangspunt is: dat wat we cliënten begeleiden bij datgene wat ze zelf niet kunnen.” Wiebe Hof: “Teruggaan naar wat je eerder nog wel kon, betekent dat je moet blijven knokken.”

Medisch-technisch handelen
Bij de geriatrische revalidatieafdeling kunnen mensen met uiteenlopende aandoeningen revalideren na een orthopedische operatie bijvoorbeeld. Maar ook na een CVA, amputatie, COPD, hartfalen en oncologie. “Wij behandelen ook de complexere doelgroepen, waarbij medisch-technisch handelen is vereist”, zegt Speet. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een infuus of zogeheten PICC-lijn om langdurig of veelvuldig medicatie via een infuus toe te dienen. “Dat onderscheidt ons van andere revalidatiecentra.” Ouderen die na een nieuwe heup of knie moeten revalideren, verblijven relatief kort in De Schakel. “Met veel aandacht en door veel te oefenen, kunnen we ze goed mobiliseren”, zegt Hof. Frits Amsing (68) uit Nagele kwam een dag na zijn knieoperatie in De Schakel terecht. “Ik woon alleen en het vooruitzicht dat ik al zo snel na de operatie naar huis had gemoeten, vond ik niet prettig. Hier houden ze me goed in de gaten en thuis doe je al snel weer te veel.” Lachend: “Hier begeleiden ze me goed.”

Ouderen weer laten participeren
Hij zoekt de gezelligheid op in de huiskamer, waar keukenmedewerker Hiltje van den Berg taart serveert bij de koffie en Ida Vogelzang op haar accordeon speelt. Ze revalideerde hier een paar jaar geleden nadat ze met haar fiets was geschept door een automobilist. Ze speelt elke maandagochtend op haar accordeon. “De mensen wachten echt op mijn komst.” In de Schakel revalideren ook mensen die een CVA hebben gehad. “Die kampen vaak met complexe problematiek en soms moeten ze opnieuw leren slikken, eten, lopen en praten. Dat heeft veel impact voor een cliënt en er zijn dan ook meer disciplines bij betrokken”, legt Hof uit. Het leven wordt voor deze mensen vaak niet meer hetzelfde en de psycholoog kan helpen om dit te kunnen accepteren en weer vooruit te kijken. Ouderen hun zelfstandigheid teruggeven, zodat ze weer kunnen participeren in hun eigen omgeving en in de maatschappij. Dat is waar het om draait, vertellen de managers. De Schakel schept hiervoor een revalidatieklimaat, waarbij het accent ligt op behandelen. “Wij willen mensen weer op de been helpen.”

Frits Amsing: "Hier begeleiden ze me goed".