“Ik ben geland”, zegt Lotte Wijngaards, casemanager dementie bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Lotte werkte voordat ze in 2017 aan de slag ging als casemanager in de gehandicaptenzorg, psychiatrie èn in de wijkzorg. “Alles wat ik de afgelopen 10 jaar geleerd heb, komt nu samen.”

Als casemanager dementie helpt ze mensen bij het vinden van de weg in het oerwoud van wetten, regels en (zorg)mogelijkheden. Ze luistert, beantwoordt vragen over de ziekte en helpt met het zoeken naar oplossingen voor situaties waar mensen met dementie en hun familie voor staan. Lotte kan ook bemiddelen bij het regelen van zorg en helpen bij het maken van keuzes. “Ik werk hierin veel samen met de wijkteams, huisartsen en onder andere geriaters”, vertelt ze.

Respect voor mantelzorgers
“Ik heb heel veel respect voor de manier waarop mantelzorgers zo lang mogelijk de zorg voor hun partner of ouder met dementie op zich nemen. Dementie is niet niks. De onzekerheid over het verloop van de ziekte kan het ingewikkeld maken. Wanneer is iemand eraan toe om hulp te accepteren? Ik probeer dit onderwerp bespreekbaar te maken.”

“Doordat ik zelf ook ziek ben geweest, weet ik hoe het is en hoe het voelt wanneer je brein je in de steek laat en je lichaam het opgeeft. Het voelt ontzettend machteloos”, legt ze uit. “Het is daarom des te belangrijker om mensen informatie te geven over oorzaken en gevolgen. Ik kan best direct zijn. Dit zorgt dit voor duidelijkheid en daar hebben mensen in veel gevallen behoefte aan.”

Luisteren
“Het mooie van mijn werk is dat ik er ècht voor mensen kan zijn. Ik luister naar hun verhaal, vraag hoe ze zich voelen, denk praktisch mee, maar begin ook al -soms eerder dan mensen zelf verwachten- te praten over hulp in huis, dagbesteding of eventueel verhuizing naar een verpleeghuis. We proberen samen de omstandigheden zo te maken dat iemand zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen, maar er kan een periode komen waarin dit niet meer mogelijk is. Dit is vaak verdrietig en confronterend. Helemaal bij echtparen die al heel lang samen zijn.”

"Ik vind mijn werk waardevol"
“Geen situatie is hetzelfde. Geen oudere is hetzelfde en geen mens is hetzelfde”, zegt ze. “Ik vind mijn werk waardevol. Met name het contact met de mensen met dementie en hun mantelzorgers, maar ook het contact met de geweldige wijkteams. De wijkteams van ZONL bruisen van enthousiasme, hebben veel kennis in huis en weten de casemanagers goed te vinden.”

“Ik ga met een goed gevoel naar huis als ik een bijdrage heb kunnen leveren aan het welzijn en functioneren van een persoon met dementie en het systeem eromheen”, besluit ze.