Diabetes moet je niet onderschatten, het kan heel gevaarlijk zijn. Daarom is het zo belangrijk dat je goed begeleid wordt. Diabetesverpleegkundige Henny Kleine van Zorggroep Oude en Nieuwe Land is mijn steun en toeverlaat. Ik weet dat ik altijd bij haar terecht kan”, zegt Ben van Limbeek uit Emmeloord.

Henny zorgt ervoor dat Ben’s medicatie goed wordt ingesteld, beantwoordt zijn vragen en is zijn stok achter de deur. “Dat heb ik af en toe nodig”, lacht Ben. “Mede dankzij Henny ben ik gestopt met roken. Ze motiveerde me, gaf me een boek over stoppen met roken en was er voor me als ik dit nodig had. Deze èchte betrokkenheid is ontzettend gaaf.” Ben is nadat hij stopte met roken aangekomen. Tijdens een koolhydraatarm dieet viel hij veel af (met als direct gevolg dat hij geen insuline meer hoefde te spuiten), maar vervolgens kwam hij ook weer aan. “Op een gezonde manier afvallen is heel moeilijk. Maar ik ben me er heel erg van bewust dat het noodzakelijk is. Op dit moment word ik, op aanraden van Henny, begeleid door een diëtist.”

Leestijl aanpassen
“Mijn doel is om cliënten zo goed mogelijk te leren hun diabetes te managen”, vertelt Henny. “Naast jaarlijkse controles van mensen met diabetes type 2, begeleid ik mensen bij het veranderen van hun leefstijl. We nemen de tijd voor hen en geven advies op maat. Ons doel is dat de ziekte op de achtergrond raakt. Vaak vraagt dit (veel) tijd. Diabetes is niet zo maar iets, maar een ziekte die je iedere dag met je meedraagt.”

Spreekuur
Ze houdt spreekuur in het zorggebouw aan de Kometenlaan 1 in Emmeloord, in een huisartsenpraktijk in Emmeloord en in Het Dok op Urk. Daarnaast ondersteunt ze de wijkteams van de Zorggroep in de Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland en doet ze controles bij verschillende woonzorglocaties. Henny controleert tijdens het spreekuur het gewicht van de cliënt, de bloeddruk en het suikergehalte in het bloed. Naar aanleiding van de lab uitslagen wordt als dat nodig is de medicatie bijgesteld. “Het goed innemen van medicatie is een belangrijk aandachtspunt tijdens het spreekuur. Mensen die goed zijn ingesteld hebben minder kans op complicaties, voelen zich prettiger en zijn vaak minder vermoeid. Ook besteed ik veel aandacht aan het uitleggen hoe de medicijnen werken en waarom het belangrijk is om de pillen op het juiste moment in te nemen.”

Alert zijn
Elke week krijgen bijna 1.200 Nederlanders diabetes. Dat zijn dus 166 mensen per dag. “Het is dus belangrijk om er alert op te zijn. Ik ben er bij toeval achter gekomen dat ik diabetes heb”, vertelt Ben. “Ik vond de testjes om je bloedsuikerwaarde te meten altijd al interessant. Toen iemand aan mij vroeg of ik het ook eens wilde proberen, zei ik enthousiast ‘ja!’. Mijn bloedsuikerwaarde was 32. Dit is hoog. En ook na een tweede keer prikken (we dachten dat het niet klopte) bleef de bloedsuikerwaarde hoog. Toen ik vervolgens een afspraak bij de huisarts maakte, ging het balletje rollen. Achteraf gezien had ik regelmatig een droge mond en ging ik vaak naar de wc om te plassen. Dit waren allemaal aanwijzingen, maar ik herkende ze niet.”

Meer weten? Ga naar de informatiepagina over diabetes.