Nieke Tan (43) werkt sinds april als consultatiebureau-arts bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land aan de Kometenlaan in Emmeloord. “Bij het consultatiebureau richt je je als arts vooral op preventie en ontwikkeling. Dat vind ik fijn. Het draait hier niet alleen maar om ziektes en het behandelen ervan”, vertelt ze.

Na haar studie geneeskunde is Nieke onder andere werkzaam geweest bij de GGD en op diverse afdelingen in het ziekenhuis. “Door als arts op verschillende plekken ervaring op te doen kom je er vanzelf achter wat het beste bij je past. Tijdens mijn periode bij de GGD werd het mij duidelijk dat ik de jeugdzorg het allerleukste vind.”

Gezonde kinderen
In september start ze daarom met de opleiding tot jeugdarts. “Ik heb hier enorm veel zin in. Als jeugdarts specialiseer je je nog meer in het opgroeiende kind. Je richt je vooral op de ontwikkeling, er is ruimte voor steun op het psychosociale vlak en je hebt voldoende tijd om aandacht te besteden aan het individu. Daarnaast zijn de meeste kinderen die je op je spreekuur krijgt gezond. Dat vind ik vooral erg mooi aan dit beroep.”

Gemiddeld komt een kind zeven keer bij de arts van het consultatiebureau. “Het consultatiebureau is voor kinderen van 0 tot 4 jaar. We geven de vaccinaties, meten de groei en ontwikkeling en bespreken met de ouders wat goed gaat en waar zijzelf en het kind tegenaan lopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eetpatroon, slaapproblemen en huilgedrag.”

Mocht een doorverwijzing naar een andere arts nodig zijn dan blijft Nieke altijd betrokken bij het proces. “Van begin tot het eind. De lijntjes tussen het consultatiebureau, huisartsen en specialisten zijn kort. Dit werkt prettig. Ook bel ik na een verwijzing vaak nog even met de ouders. Zo blijf ik goed op de hoogte van de gezondheid van het kind.”

Samenwerken
Nieke werkt in een team van vijf artsen en zeven verpleegkundigen. “Het streven is om elk gezin een vaste arts en verpleegkundige te geven. Op deze manier bouw je makkelijker een band op met de kinderen en het gezin”, legt ze uit.

Een goede band en samenwerking met de ouders is voor de Zorggroep erg belangrijk. “De ouders van nu zijn mondiger en hebben hun eigen mening. Ze verdiepen zich veel meer in wat goed is voor hun kind en gaan hierover met ons in gesprek. Zo komt het onderwerp wel of niet vaccineren steeds vaker aan bod. Ik geef hierin mijn advies en weeg de voor en nadelen met ze af. Wat ik vooral belangrijk vind is dat ze zich vrij voelen om dit met mij te bespreken.”

Tekort
Vanwege een landelijk tekort aan jeugdartsen werkt Nieke ook nog een aantal uren per week bij de GGD. “Het verbaast me eigenlijk dat er zo weinig geneeskunde studenten voor deze specialisatie kiezen. Ik persoonlijk vind jeugd juist de interessantste doelgroep. Alle geneeskunde studenten raad ik dan ook zeker aan hun coschappen te lopen binnen de jeugdgezondheidszorg. Ze komen er dan vanzelf achter hoe veelzijdig en leuk het is”, besluit de jeugdarts is spé enthousiast.