Amber van Pelt (18) zit in het laatste jaar van de opleiding verzorgende IG. Ze liep vorig jaar stage bij De Meenthehof van Zorggroep Oude en Nieuwe Land en deed afgelopen zomer vakantiewerk bij wijkteam Keienwijk. “Ik heb een 0-urencontract gekregen. Dit betekent dat ik naast mijn school praktijkervaring kan blijven op doen en bij kan verdienen”, vertelt ze.

“Ik kan in de weekenden en af en toe in de avonden diensten van collega’s overnemen. Het is fijn om op deze manier toch verbonden te blijven met de cliënten en collega’s van team Keienwijk in Steenwijk.”

Oplossingsgericht
“De mensen waar ik zorg bied zijn erg vriendelijk en gastvrij. Het bijzondere aan werken in de thuiszorg is dat je bij mensen in huis bent. Ik probeer me altijd zoveel mogelijk aan te passen. In het begin kan dit onwennig zijn. Je kent er de weg nog niet. Ik ben de afgelopen maanden –tijdens mijn stage en vakantiewerk- nog zelfstandiger en zelfredzamer geworden. Als ik iets niet weet neem ik contact op met collega’s en ik zoek veel makkelijker dan vroeger afstemming met bijvoorbeeld de huisarts. Ik ben oplossingsgericht en dat wordt door zowel cliënten als collega’s gewaardeerd”, vertelt ze enthousiast.

Dagelijkse verrichtingen
Als leerling verzorgende IG helpt Amber cliënten met hun alle dagelijkse verrichtingen, zoals wassen, aankleden, steunkousen aandoen en geeft ze medicijnen. “Ik merk dat ik steeds handiger word. En de omgang met cliënten gaat bijna vanzelf. Ik ben gevoelig en daardoor kan ik terughoudend zijn. Bij ZONL heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om te blijven praten en op tijd mijn grenzen aan te geven. Ik neem de tijd om een praatje te maken met cliënten of naar hun verhalen te luisteren. Soms heb je te maken met eenzame ouderen. Vaak kom je hier pas achter als je ze iets beter kent. Maar veel mensen hebben het ook heel goed; ze komen nog regelmatig de deur uit en krijgen bezoek van kinderen en kleinkinderen.”

Amber studeert dit jaar af. Voorlopig wil ze naast haar bijbaan bij ZONL blijven studeren. “Ik wil graag de opleiding verpleegkundige niveau 4 gaan doen en daarna doorstomen naar het HBO.” Haar baantje bij de lokale slager heeft ze inmiddels opgezegd. “Ik heb er altijd met veel plezier gewerkt, maar hoe fijn is het om echt met mijn vak bezig te kunnen zijn?! Werken in de thuiszorg is gelukkig heel goed te combineren met school!”