Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

‘Ons motto ‘Mensen zien’ is juist nu op zijn plaats’

Door heel Nederland zien we het aantal besmettingen met het covid-19 virus toenemen. We merken ook dat overal in de zorg- en dienstverlening de werkdruk en de werklast enorm toenemen. Het oplopend aantal besmettingen geeft steeds vaker knelpunten in de roosters. In gesprek met Albert Hilvers, bestuurder van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL).

“Onze medewerkers moeten voortdurend zoeken naar creatieve oplossingen om de zorg die cliënten nodig hebben ook te kunnen blijven geven”, zegt Albert Hilvers. Bij de grootste aanbieder van zorg en behandeling in Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk werken ruim 1800 medewerkers, waarvan de meeste in de zorgverlening zelf. Ook hier wordt het steeds lastiger om mensen in te zetten.

Personele inzet
“Naast het feit dat er al veel vacatures open staan en we steeds op zoek zijn naar nieuwe mensen om bij ons in de zorg te komen werken, wordt door corona de druk nog groter. We krijgen ook onder medewerkers steeds meer te maken met uitval, doordat medewerkers positief getest worden op het corona-virus of omdat zij een paar dagen thuis moeten blijven omdat een huisgenoot positief getest is.”

Dit betekent dat de zorgorganisatie in de woonzorglocaties soms een beroep doet op de hulp van mantelzorgers of familie. Daarvoor blijkt over het algemeen ook begrip te zijn. In de wijkverpleging komt het voor dat clienten niet altijd meer op het door hen gewenste tijdstip geholpen kunnen worden. Ook wordt er gekeken welke zorg het meest noodzakelijk is, en of een team uit een andere wijk of dorp een cliënt kan overnemen. “En er worden veel extra diensten gedraaid. Dit houdt ook gewoon een keer op,” gaat de bestuurder verder. “Ik heb enorm veel waardering voor de betrokkenheid van onze mensen, maar hun eigen gezondheid is net zo belangrijk om goed in acht te nemen.”

Verbinding
De hele zorgsector staat met elkaar in verbinding. “Als de ziekenhuizen groter in de problemen komen, dan heeft dat direct effect op onze zorgverlening.” De uitstroom uit ziekenhuizen vraagt vaak extra of zwaardere zorg thuis. De mogelijkheden voor tijdelijke opvang in één van onze locaties raken uitgeput. En huisartsen melden ook meer cliënten aan met complexere zorgvragen in de thuissituatie. “Op momenten zit de zorg gewoon even op slot. Dat is een zorgelijke constatering waarover we in de regio al lange tijd met elkaar in gesprek zijn en waarvoor we innovatieve oplossingen proberen te bedenken.”

Activiteiten 
Alle activiteiten in de diverse woonzorglocaties gaan zoveel mogelijk, weliswaar wat aangepast, door. Er wordt rekening gehouden met alle mogelijke maatregelen om besmettingen zoveel als mogelijk te voorkomen onder bewoners en onder medewerkers en vrijwilligers. “Het is belangrijk dat sociale en welzijnsactiviteiten blijven doorgaan. We hebben geleerd hoe snel mensen in een isolement raken als ze geen contact met andere mensen kunnen hebben. Ik heb erg veel waardering voor alle vrijwilligers die er steeds maar weer staan en voor familie die ook wat wil bijdragen.”

Standpunt over vaccineren
De discussie over wel of niet vaccineren, zoals deze in de maatschappij wordt gevoerd, vindt ook op plekken in de zorgorganisatie plaats. Er wordt al langere tijd uitgebreid over gesproken met onder meer de Cliëntenraad, de Ondernemingsraad, de Verpleegkundige en Verzorgende Adviesraad en de Commissie Ethiek.  En dat heeft geresulteerd in een standpunt waar we als hele organisatie achter staan. Namelijk dat het wel of niet vaccineren altijd een eigen keuze moet zijn van zowel de cliënten, als ook van de medewerkers. Hilvers: “Uiteraard geven we daarbij aan dat het in de zorg gaat over kwetsbare groepen mensen en dat er bewustwording moet zijn van het eigen professioneel handelen. Maar we willen ook een nieuw virus voorkomen: het virus van de tweespalt. We besteden veel aandacht aan voorlichting en het juiste gebruik van preventiemaatregelen.”

Boostervaccinatie
Mede dankzij de enorme daadkracht van GGD Flevoland heeft een groot deel van de bewoners van de woonzorglocaties van ZONL de boostervaccinatie al gekregen. Ook hebben alle medewerkers die werken in de directe zorgverlening een uitnodiging gehad voor een derde prik. “Dit vroeg de nodige interne organisatie omdat we zelf de uitnodigingen moesten versturen en de afspraken in moesten plannen. Met de inzet van veel betrokken collega’s is ook dit ons weer gelukt”, zegt de bestuurder trots.

Foto: Evelien Fotografie

Samenwerking in de regio
Opnieuw zie je dat als vanzelf de betrokken zorgorganisaties, huisartsen, ziekenhuizen en de GGD regelmatig afstemming met elkaar hebben over wat er speelt in de regio. Ook worden de cijfers goed in de gaten gehouden en worden de ontwikkelingen binnen de eigen organisaties tussen bestuurders gedeeld om samen te kunnen anticiperen op wat mogelijk komen gaat. “Van de inrichting van een covid-unit in onze regio is vooralsnog geen sprake”.

Tot slot
Covid maakt opnieuw veel los. Dat wordt gemerkt aan alle kanten. Bijvoorbeeld uit zich dit in veel onzekerheid en vragen. “Ons motto ‘Mensen zien’ is juist nu op zijn plaats. Door naast goed te blijven zorgen voor jezelf en aandacht te blijven hebben voor elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat we hier ook weer samen doorheen komen.”

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij