Welzijnsmedewerkers en vrijwilligers Hof van Smeden bieden maatwerk

‘Wij zorgen voor leefplezier’, zeggen Janneke van Egten, Nanda Regeling en Klazien van Rooijen. Zij zijn welzijnsmedewerkers van Hof van Smeden en zorgen samen met nog 6 collega’s en 155 vrijwilligers er voor dat bewoners en omwonenden van het woonzorgcentrum van Zorggroep Oude en Nieuwe Land hun vrije tijd kunnen invullen op de manier waarop zij dat willen.

Het activiteitenrooster liegt er niet om; open inloop, gymnastiek, rummikub, geheugenspel, hofkoor, klaverjassen, knikkerspel, bibliotheek, handwerken, bewegen, biljarten, bingo, sjoelen, kerk, koersbal, kaarten maken, computerles, rikken, borrelmiddag en bridge staan wekelijks op het programma. Daarnaast worden regelmatig extra activiteiten georganiseerd.

‘Hof van Smeden is een ontmoetingsplek. Niets moet, (bijna) alles mag’, zegt Klazien van Rooijen. ‘We willen dat ouderen zich hier thuis voelen. Daarom bieden we maatwerk. Door goed naar mensen te luisteren, komen we erachter wat bij hen past en waar ze blij van worden. Voor de een is dat gymnastieken of biljarten en een ander doet graag mee aan een geheugenspel.

Doordat de welzijnsmedewerkers onderling goed op elkaar ingespeeld zijn en de vele vrijwilligers erg gedreven zijn, loopt de organisatie op rolletjes. ‘We helpen elkaar een als dit nodig is en denken met elkaar mee. Als gastvrouw schenk je veel meer dan koffie en thee.Ik maak praatjes met ouderen en zorg ervoor dat nieuwe mensen letterlijk en figuurlijk een plekje krijgen binnen de groep’, zegt Nanda Regeling.

‘In ’t Luifeltje bieden we een dagbesteding voor mensen die aanvullende zorg nodig hebben. We doen verschillende activiteiten en eten met elkaar’, vertelt Janneke van Egten. ‘We vinden het belangrijk om de mensen, die vaak licht dementerend zijn, de vrijheid te geven. Ze mogen doen waar ze behoefte aan hebben. Soms betekent dit dat ze een activiteit overslaan en met oude bekenden aan de leestafel – onder supervisie van de gastvrouw – een kopje koffie drinken.’

Buurtbewoners die het leuk vinden om mee te doen aan activiteiten kunnen lid worden van de welzijnsvereniging. Dit kost 7 euro per maand. ‘Ik vraag me wel eens af waar ik zelf behoefte aan zou hebben als ik ouder ben’, zegt Klazien van Rooijen. ‘Dit! Vrijheid, gezelligheid en veiligheid. Voor mij voelt Hof van Smeden als mijn tweede huis. Samen doen we ons best om het leven van de mensen die hier (en in de buurt) wonen, een stukje leuker te maken!’, besluit ze enthousiast.

De welzijnsmedewerkers in Hof van Smeden: Klazien van Rooijen, Janneke van Egten en Nanda Regeling.