Vrijwilligers Lies en Joop Kloosterman nemen afscheid van Zorggroep Oude en Nieuwe Land

Lies (73) en Joop (78) Kloosterman verruilen deze zomer de mooie polder voor Groningen, de stad waar hun roots liggen. Het echtpaar uit Emmeloord deed gedurende 35 jaar vrijwilligerswerk op verschillende locaties van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. “We sluiten een mooie periode in ons leven af. We hebben het met heel veel liefde gedaan”, zeggen ze.

“Ik zal zeker een traantje wegpinken. Ohhh, wat zullen we iedereen gaan missen!” zegt Lies. “Het is een dubbel gevoel. We zijn ons thuis gaan voelen in de polder, maar aan de andere kant gaan we graag dichtbij onze kinderen en kleinkinderen wonen.”

Levenswerk
Lies en Joop zijn al 35 jaar betrokken bij de organisatie van de kerkdiensten. Eerst in de Golfslag, maar later ook in Hof van Smeden, Wittesteijn en Talma Hof. Lies begon 35 jaar geleden als organist en werd al snel coördinator. Zij zorgde ervoor dat de kerkdiensten in de Golfslag, Hof van Smeden en Wittesteijn iedere week soepel verliepen. Joop werd na zijn pensionering een van de vaste voorgangers.

“Het is ons levenswerk geworden”, vertellen ze enthousiast. Joop legt uit dat de kerkdiensten in de verzorgings- en later verpleeghuizen kort, maar krachtig zijn. “We snijden thema’s aan als leven en dood en hoe we met elkaar omgaan. De saamhorigheid is groot. Veel mensen die bezig zijn met het laatste stukje van hun leven vinden het geloof belangrijk. Tijdens de kerkdiensten staat de liefde voor Christus en de liefde voor elkaar centraal.”

“We steken er veel tijd, energie en liefde in… en uiteindelijk krijg je veel liefde terug”, lacht Lies. Ze vertelt dat de kerkdienst voor veel mensen een ijkpunt in de week is. “Je wil niet weten hoe vaak mensen als ze mij zien, zeggen: “Oh, is het alweer woensdag?!” Dankzij de vele enthousiaste vrijwilligers zijn de kerkdiensten op alle locaties van Zorggroep Oude en Nieuwe Land een succes. “Een grote groep van de bewoners wil geen dienst missen.”

Afscheid
Het echtpaar is druk bezig met de overdracht van hun taken. “We hebben inmiddels een aantal enthousiaste mensen gevonden die onze werkzaamheden willen overnemen”, zeggen ze. “We vinden het ontzettend belangrijk dat ons werk doorgaat.”

Lies en Joop zien best een beetje tegen het afscheid van de bewoners, vrijwilligers en medewerkers van Hof van Smeden en Wittesteijn op. “Ik ga zeker weten huilen”, zegt Lies. Aan de andere kant hebben ze veel zin om terug naar Groningen te verhuizen. Bang om in een zwart gat te vallen zijn ze niet. “We zien wel wat er op ons pad komt…” besluiten ze met een glimlach.