Start ‘Mijn Kinddossier’; gemak voor ouders en uniek voor de regio

v.l.n.r.: Wethouder Freek Brouwer (Urk), Frank Kodden (bestuurder ZONL) en Wethouder Bogaards (NOP).

Online afspraken maken en wijzigen en alle gegevens van je kind/kinderen op een rijtje dat is wat Mijn Kinddossier mogelijk maakt. De Jeugdgezondheidszorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land werkt sinds juni met Mijn Kinddossier in de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk. Dit is een online portaal waarin ouders meer informatie kunnen vinden over de ontwikkeling van hun kind(eren) in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. ‘De eerste reacties van ouders zijn erg positief’, zegt applicatiebeheerder Rian Jonker.

De voordelen van Mijn Kinddossier? Ouders kunnen gemakkelijk online een afspraak maken of wijzigen met het consultatiebureau. Daarnaast is het mogelijk om groeidiagrammen in te zien, men vindt een online overzicht van de vaccinaties en ouders kunnen er de adviezen van de jeugdarts of jeugdverpleegkundige nalezen.

Ouders kunnen het digitale dossier openen op het moment dat het hen uitkomt. Ook het maken van een afspraak hoeft niet meer tijdens werkdagen. Je logt in wanneer je er tijd voor hebt. Hiermee voorziet de jeugdgezondheidszorg echt in een behoefte, die aansluit bij deze tijd van digitalisering. ‘We zien nu al dat er veel gebruik van wordt gemaakt. In de avonden en weekenden zien we een piek van het aantal gebruikers’, vertelt Rian Jonker.

In de praktijk blijkt dat Mijn Kinddossier aanslaat. Veel ouders hebben al via hun DigiD ingelogd om informatie over hun kind terug te lezen en de eerste afspraken zijn online ingepland. ‘Sommige ouders vinden het leuk en nuttig om het dossier aan te vullen met hun eigen ervaringen en onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kunnen tijdens een consult met de ouder links van nuttige websites of digitale brochures toevoegen. Informatie raakt hierdoor nooit kwijt en is altijd up to date.’

Het is de bedoeling dat ouders straks toegang krijgen tot meer delen van het digitale dossier van hun kind. Deze functionaliteit wordt momenteel verder ontwikkeld.
Voor Rian Jonker is de implementatie van Mijn Kinddosier een leuke uitdaging. ‘Ik ben applicatiebeheerder, maar was hiervoor jarenlang werkzaam als jeugdverpleegkundige. Doordat ik weet wat er bij ouders en collega’s leeft, probeer ik het online portaal en digitaal dossier zo gebruikersvriendelijk en effectief mogelijk in te richten’, besluit ze.

www.zorggroep-onl.nl/jgz/mijn-kinddossier