Meer rust in Talma Hof

“We willen de bewoners meer vrijheid en zelfstandigheid bieden. Deze technologie helpt ons daarbij”, vertelt verzorgende Sylvia Holstslag enthousiast over haar ervaringen met de nieuwe zorgtechnologie in Verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord. Sylvia werkt er op de afdeling Roggeveld, een afdeling voor oudere mensen met dementie. Na een intensieve voorbereiding ging deze afdeling in september vorig jaar ‘live’. In de maanden erna volgden de overige afdelingen, waarmee sinds begin dit jaar de technologie in heel Talma Hof is ingevoerd.

Privacy
De grootste verandering is dat sinds de plaatsing van de sensoren de standaard nachtrondes niet meer nodig zijn. “Dat brengt veel privacy en rust voor de bewoners. Omdat zij ’s nachts niet worden gestoord, zijn zij overdag beter uitgerust. Als familie wil dat we ’s nachts wél gaan kijken, dan doen wij dat natuurlijk“, aldus Sylvia. Ook overdag staat de uit bedmelding ingeschakeld, waardoor de bewoners meer vrijheid hebben. “Voorheen haalden we de mensen ’s ochtends vroeg uit bed.” zegt Sylvia: “We waren gewend om iedereen mee te laten gaan in dat systeem. Dat is nu gelukkig anders.”

Anders zorgen
De nieuwe technologie vereist een gedragsverandering van de verzorgenden. Sylvia: “Dat is het moeilijkste. We hebben de neiging dingen van mensen over te nemen die ze zelf kunnen. Door bijvoorbeeld iemand die naar het toilet moet, er snel even mee te helpen. Dat zorgen zit zo in ons.” Zij vervolgt: “We hebben hier een mevrouw die gewend was om lang uit te slapen. Nu hebben we de medicatie verschoven tot het begin van de middag, zodat zij langer kan slapen. Dat is ook zorgen, maar dan anders.” Het doel is dat mensen zich zoveel mogelijk thuis voelen in Talma Hof. Ook het nieuwe telefoonsysteem moet hieraan bijdragen: “Telefoontjes van familie komen nu rechtstreeks bij ons in de huiskamer binnen. Dat is veel menselijker voor de familie.” “Ik ben er trots op dat we nog meer naar de individuele mens kijken”, stelt Sylvia. “We proberen te zorgen dat iedere bewoner zijn of haar eigenheid kan bewaren. Ook de collega’s die eerst tegen de komst van de technologie waren, zien in hoe de techniek daarin een hulpmiddel kan zijn. Na wat technische opstartprobleempjes, loopt het nu beter. Het is echt een heel mooi systeem dat ons nog veel meer kan brengen. Ik vind het ideaal.“

Nieuwe zorgtechnologie
Vanuit de visie op Betrokken zorg heeft Zorggroep Oude en Nieuwe Land onderzocht hoe ze technologie kan toepassen als hulpmiddel voor het zoveel mogelijk waarborgen van de veiligheid, zelfstandigheid, eigen regie en privacy van haar bewoners. Hierbij gaat de Zorggroep uit van de vraag van de bewoners. Als de zorgvraag verandert, kijkt de Zorggroep hoe ze dat mede met technologie kan ondersteunen op een voor de bewoners passende manier. Om de technologie goed in te kunnen zetten moet de Zorggroep de nodige aanpassingen doorvoeren in een aantal huizen. Dit gebeurt al of start binnenkort in: Verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord, Verzorgingshuis Markehof in Marknesse en Woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg in Vollenhove. De veranderingen worden niet overal op dezelfde manier en in dezelfde volgorde ingevoerd. Omdat er verschillen zijn in locaties en bewoners, lopen behoefte en aanpak ook uiteen.

Kijk voor meer informatie op de pagina Talma Hof.