Meer controle en rust in Nieuw Clarenberg door pilot zorgtechnologie

Sensoren bij het bed en de voordeur, een nieuwe alarmering én een touchscreen voor in de kamer. De bewoners van Nieuw Clarenberg in Vollenhove zijn blij met de nieuwe zorgtechnologie.

Bewoonster Jannie Westerhof (87) maakt sinds kort gebruik van de zorgtechnologie. “Dit is hem, het touchscreen. Hij kan aan hoor, druk maar op dat knopje achterop”, zegt ze. Een overzichtelijk menu verschijnt: Kerkdiensten, Beeldbellen, Welzijnsdiensten en Naar bed. “Ik moet nog even oefenen, want ik begrijp nog niet alles. Ik ben zo a-technisch als wat”, zegt ze met een grote grijns.

Beeldbellen
Verzorgende Marieke Greven vertelt dat ze veel gemak heeft van de zorgtechnologie. “Het maakt ons werk een stuk gemakkelijker. Als bewoners ons nu oproepen, krijg ik een melding op mijn mobiele telefoon. En dan kan ik kiezen voor beeldbellen via het touchscreen op de kamer, om even te kijken wat er aan de hand is en of het spoedeisend is.” Gewoon bellen via het touchscreen kan ook, maar met beeld erbij kan de verzorgende meteen zien hoe de bewoner erbij zit en of alles oké is. De sensoren bij het bed en de deur van de woning zijn bij onrustige bewoners heel handig, benadrukt Marieke Greven.

Sensoren
“Voor bewoners bij wie het nodig en afgesproken is, stellen wij sensoren in, die beweging kunnen zien. Zo weet ik heel snel en precies welke van deze bewoners het bed uitkomt of zijn of haar kamer verlaat. Ik krijg daarvan een melding op mijn mobiele telefoon. De sensoren bij het bed zijn ook zo in te stellen, dat ze pas alarm slaan wanneer iemand ’s nachts uit bed is gestapt en na 20 minuten nog niet terug is gekomen.” En dat maakt de afdeling in Nieuw Clarenberg, waar deze pilot zorgtechnologie loopt, een stuk rustiger voor iedereen. Greven: “Voorheen gingen we op alles af. Dat moest ook wel, want je weet niet of het ernstig is of niet. En we deden ’s nachts meerdere kijkrondes. Dat stoorde veel bewoners in hun slaap, nu kunnen ze een stuk rustiger slapen.”

"Fijn dat ze op me letten"
Mevrouw Westerhof vindt het een fijn idee dat ze zo goed in de gaten wordt gehouden.Daarnaast trekken de andere opties op het touchscreen haar ook wel. Zo kan ze er spelletjes op doen of kerkdiensten volgen en terug kijken. “Ik kan nu nooit naar de kerk, want op zondagochtend om 10.00 uur ben ik nog aan het opstarten. Maar ik zou het wel graag willen. Het is mooi dat ik met dit scherm er toch een beetje bij kan zijn.’’