Kamperen in voortuin Hof van Smeden

'Ik heb echt genoten van alles. Ik ben 89 jaar en ben nog steeds in voor nieuwe uitdagingen. Bovendien heb ik beter geslapen dan thuis', zegt mevrouw Visserman. In het kader van themaweek 'zomer' heeft Woonzorgcentrum Hof van Smeden op 17 augustus voor een nacht een camping ingericht. De caravans en tenten stonden op het veldje voor het huis, dat onderdeel is van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Vier bewoners, brachten de nacht door op ’t Hofje, zoals de tijdelijke camping was gedoopt. De kampeerders sliepen in een echt bed, zodat het niet te koud was. Ze werden begeleid door twee medewerkers, die ook hun tent hadden opgezet.

De avond ging van start met koffie en wat lekkers. Later gevolgd door een borreltje bij het kampvuur, met gitarist.'Het was heel goed geregeld. Overal was aan gedacht. De smeuïge verhalen rondom het kampvuur vond ik ook erg geslaagd. Lekker gelegen heb ik wel, maar geslapen helemaal niet. Ik wilde niets van het gebeuren missen', zegt de heer Liebe.

Ook de omwonenden waren uitgenodigd om aan te schuiven. Daar werd goed gebruik van gemaakt. De bewoners die niet aan het kamperen konden deelnemen, genoten vanaf hun balkon van de sfeer. 'Ik had vooral veel voorpret, omdat ik een act heb verzorgd. Ik had mijn scootmobiel opgetuigd met allerlei camping benodigdheden, zoals een po, extra ondergoed, een slaapmuts etc. Het zag er hilarisch uit, vertelt mevrouw Brouwer.

De volgende morgen werd ouderwets koffie gezet met de waterketel die de campinggasten 's morgens al vroeg wakker floot. De Cliëntenraad zorgde al om 7.30 uur voor de warme broodjes. De zon scheen al vroeg, dus alles zat mee. Ook het afwassen in een teiltje hoorde erbij.

'Vanaf het begin was ik enthousiast. Alles was leuk, behalve het afscheid nemen', aldus mevrouw Hoeksma.

Begeleiders Ineke en Nel besluiten 'Wij hebben zelf ook erg genoten en zijn trots op onze bewoners dat ze hier nog voor in zijn. Ons motto is dat we een bruisend huis willen zijn. Dat kon hier mooi een onderdeel van zijn. We hebben echt het campinggevoel kunnen beleven.'

Meer proeven van de sfeer, luister dan hier naar het fragment van Omroep Flevoland.