Jannah de Goede doet vakantiewerk bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land

“Bij werken in de zorg komt veel communicatie kijken. Een groot deel van de cliënten verlangen er echt naar om met je te praten. Tussendoor help ik mensen bij het aantrekken van bijvoorbeeld steunkousen. Ik heb de afgelopen tijd goed leren multitasken”, lacht Jannah de Goede (17).

Jannah zit in het derde jaar van de MBO opleiding verpleegkunde niveau 4 en liep de eerste helft van 2017 stage bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Toen haar collega’s van team Vogelwijk in Emmeloord vroegen of ze na haar stage vakantiewerk wilde doen, reageerde ze enthousiast. Het werk beviel van beide kanten zo goed dat de student na de zomer een 0-uren heeft gekregen.

Relatie met cliënten
“Ik ken de cliënten goed en heb mijn draai gevonden binnen het team. Het is een fijn en betrokken team in een leuke wijk met veel verschillende cliënten.” Ze zit naast mevrouw Oude Elferink (87) en legt haar het gebruik van inhaler uit. Hoewel het een serieuze aangelegenheid is, wordt ook gelachen. De afgelopen weken bezocht Jannah haar regelmatig. “Ik help mevrouw onder andere met het aantrekken van steunkousen en ik smeer haar benen in met crème. Jannah is altijd vrolijk”, zegt mevrouw Elferink. “Ze doet het heel goed en redt zich altijd prima. En als ze een keer iets niet weet, vraagt ze het na bij een collega”, vertelt ze. Jannah: “Werken in de thuiszorg vereist veel zelfstandigheid. Daar houd ik wel van. Je hebt je eigen route en bouwt zelf een relatie op met cliënten.”

Generatiekloof
“Hoewel ik een sociaal persoon ben vond ik het in het begin soms lastig om een gesprek met mensen te voeren. Veel van hen zijn ruim zestig jaar ouder dan ik ben. Ja, dat is best een generatiekloof. Nu gaat het hartstikke goed. Ik merk dat mensen het fijn vinden om mij te leren kennen. Dus ik vertel steeds vaker over de dingen die mij bezighouden. Ook stel ik veel vragen; meestal over vroeger. De sfeer binnen ons team is goed. Hoewel ik –dankzij goede coaching van mijn begeleiders- zelfstandig werk, weet ik natuurlijk niet alles. We staan voor elkaar klaar en leren van elkaar. Tijdens teamvergaderingen bespreken we serieuze zaken, maar we hebben ook regelmatig lol.”

Elektrische fiets
Jannah heeft nog geen rijbewijs, dus rijdt op de elektrische fiets van haar moeder door de wijk. Dat gaat prima, de afstanden tussen de woningen zijn maar klein. ”Ze vertelt dat ze veel heeft geleerd van haar vakantiebaan. “Ik ben er zelfverzekerder van geworden. Het is mooi om te zien hoe dankbaar veel cliënten zijn. Sommigen pakken je vast en zeggen: “Jij komt er wel!”.

De zomerperiode zit erop. Jannah loopt de komende maanden stage bij een andere zorgorganisatie en gaat daarna de schoolbanken in. De komende tijd blijft ze als oproepkracht verbonden aan ZONL. “Dat vind ik leuk en leerzaam”, besluit ze.

Jannah: "Ik houd van de zelfstandigheid!"