Inspiratie-avond over opvoeden op 29 maart

Opvoeden van kinderen, het mooiste - en soms ook het ingewikkeldste - wat ons kan overkomen. Daarom organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin Steenwijkerland op 29 maart een inspiratiebijeenkomst over opvoeden.

Rolf Tebbens, orthopedagoog van Mindfit zal starten met een lezing over ‘nature versus nurture’ oftewel aanleg versus opvoeding. Vervolgens geeft Fiene van Loock van de Family Factory nog een boeiende workshop die aansluit op het eerste thema.

Al eeuwen buigen pedagogen zich over de vraag wat belangrijker is voor de ontwikkeling van een kind, de erfelijke eigenschappen die hij bij zijn geboorte meekrijgt of de omgeving waarin hij opgroeit. Inmiddels is uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken wel gebleken dat de waarheid ergen in het midden ligt. Dit zou betekenen dat het kind met bepaalde eigenschappen wordt geboren, maar dat er onderweg nog het nodige kan veranderen door de invloed van de omgeving. Interessant aan deze theorieën is dat zij van invloed zijn op ons idee van de ideale opvoeding.

Bij de lezing wordt ingegaan op de verschillende opvoedingsstijlen door de eeuwen heen en wordt geëindigd met de opvoedingsadviezen zoals die vandaag de dag aan ouders worden gegeven. Wat herken je van jezelf in je kind en op welke manier probeer je invloed uit te oefenen op zijn of haar gedrag?

Vaak is opvoeden geweldig. En soms geweldig ingewikkeld. Want welke ballen moet je allemaal in de lucht houden? Vader/moeder, echtgenoot, collega, vriend/vriendin, vrijwilliger etc. Welke invloed heeft je opvoedingsstijl daarop? Ontdek bij de workshop wat je nodig hebt om (meer) in balans te kunnen blijven en zet misschien wel de eerste stap daartoe.

Voor wie: ouders, professionals en andere geïnteresseerden
Datum: dinsdag 29 maart
Tijdstip: 19:15 inloop met koffie / thee, 19:30 start programma
Locatie: Rabotheater ‘De Meenthe’, stationsplein 1 Steenwijk
Aanmelden: uiterlijk vrijdag 25 maart via e.lassche@cjgswl.nl of 0521-539953
Kosten: er zijn geen kosten verbonden aan deze avond.