Dagbesteding voor jonge mensen met dementie viert hoogtij!

Vrijdag 5 februari vierden de deelnemers en medewerkers van Het Nieuwe Tij het vijfjarig bestaan van de specialistische voorziening voor jonge mensen met dementie. Het Nieuwe Tij is sinds april 2015 gevestigd in verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord omdat de voormalige huisvesting van Het Nieuwe Tij, verzorgingshuis Golfslag, vorig jaar werd gesloten. Om dit jubileum niet ongezien voorbij te laten gaan, organiseerden Heleen Matthijsse en Nanna Kanon (groepscoaches) een informeel samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje waarbij er terug- en vooruitgeblikt werd op deze voorziening.

Expertise
Door de verhuizing naar Talma Hof, kunnen de deelnemers van Het Nieuwe Tij gebruik maken van de activiteiten die hier worden aangeboden. In de regio is Het Nieuwe Tij de enige aanbieder met kennis en expertise op het gebied van jonge mensen met dementie. Vanuit het Advies- en Behandelcentrum van Zorggroep Oude en Nieuwe Land wordt specialistische dementiezorg ingezet. Tevens is de specialistische voorziening aangesloten bij de Stichting Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd.

Mogelijkheden
“Wij kijken specifiek naar de mogelijkheden en interesses van de deelnemers. Daar ligt de kracht van Het Nieuwe Tij. Het is de bedoeling dat relatief jonge mensen met dementie zich hier thuis voelen”, aldus Nanna. “Wanneer ze zich bij ons aanmelden, komen ze vaak net uit een arbeidsproces, zijn opvoeder en willen en kunnen nog actief bezig zijn. Door een huiselijke maar vooral ook actieve sfeer te creëren ervaren deelnemers vooral eigenwaarde doordat ze datgene doen wat ze nog wel kunnen. Ook wordt door de dagbesteding de mantelzorger, die vaak nog een baan heeft, ontlast.”

De dagbesteding varieert van tuinieren, sporten, computeren, schilderen, klussen tot koken. Nanna vertelt: “De deelnemers maken hier graag gebruik van. Zij merken dat ze in hun wereld van regieverlies weer wat betekenen in maatschappelijke zin. Ook is er ruimte voor gesprekken en het delen van de problematiek die vaak door omstanders niet begrepen wordt”. Naast dagbesteding biedt Het Nieuwe Tij ook respijtzorg aan. Deelnemers kunnen logeren in de locatie zodat de mantelzorger de zorg tijdelijk kan overdragen.

Inloopmoment
Wilt u weten welke mogelijkheden Het Nieuwe Tij u of iemand in uw omgeving kan bieden of bent u gewoon nieuwsgierig? Op vrijdag 19 februari kunt u tussen 15.00 en 16.00 uur vrijblijvend kennismaken en rondkijken in Het Nieuwe Tij.

Meer informatie
Voor meer informatie over de mogelijkheden van Het Nieuwe Tij kunt u terecht bij groepscoaches Heleen Matthijssen en Nanna Kanon via hetnieuwetij@zorggroep-onl.nl of via telefoonnummer 06-51336512.