Herinneringen ophalen in Uit en Thuis

In verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord heeft Zorggroep Oude en Nieuwe Land een reminiscentie-ruimte voor de bewoners ingericht, ‘Uit en thuis’ genaamd. Bij reminiscentie gaat het om het bewust ophalen van herinneringen. Iedere donderdagochtend komen bewoners onder begeleiding bij elkaar, om aan de hand van voorwerpen van vroeger met elkaar te praten.

De reminiscentie-ruimte is ingericht met klassiek meubilair en allerhande spullen uit het verleden. De ruimte heet ‘Uit en thuis’. “Dat geeft goed weer wat het doel is van de bijeenkomsten”, zegt Nynke Kroodsma, Geestelijk verzorger in Talma Hof: “Aan de ene kant is het voor bewoners een gelegenheid om er even ‘uit’ te zijn. Aan de andere kant geven de ruimte, de medebewoners en de onderwerpen die besproken worden, de bewoners een thuis-gevoel.”

Hobby's, koninklijk huis en koffiedrinken

“We hebben tot nu toe onder andere gesproken over hobby’s, het koninklijk huis en koffiedrinken. Inmiddels hebben we al mooie herinneringen met bewoners mogen delen”, vertelt Nynke: “Wanneer de ene bewoner iets uit het verleden noemt, begint het soms voor de ander ook weer tot leven te komen. Zo stimuleren bewoners elkaar bij het ophalen van herinneringen. Voorwerpen van vroeger en beeldmateriaal werken ook vaak inspirerend.”