Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Vanaf 16 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap de 22 weken prik aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de '100 dagen hoest' genoemd. De ziekte is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Vaccinatie tijdens zwangerschap
Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Veilig
Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Wel kun je bijwerkingen krijgen, zoals bij alle inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek.

Combinatievaccin
Het vaccin is een combinatievaccin. Het is de dkt (difterie, kinkhoest en tetanus) vaccinatie. Deze beschermt ook tegen difterie en tetanus.. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest. Met de invoering van de 22 weken prik verandert het vaccinatieschema voor baby’s. De eerste vaccinatie kan meestal vervallen als de moeder is gevaccineerd en daardoor kan er worden gestart met vaccineren als de baby 3 maanden oud is.

Wanneer en waar?
Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland deze 22 weken prik gratis aangeboden. Je moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau via onderstaand formulier. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap.