Door ouderdom, toenemende afhankelijkheid, ziekte of ongeval kan uw leven ineens veranderen. Het vertrouwde heeft zijn vanzelfsprekendheid verloren en dat kan je als mens uit evenwicht brengen. U weet misschien niet goed meer waar u ‘staat’ of wat u moet denken of voelen.

Het kan opluchten om met iemand te praten over wat er is gebeurd, te delen wat u bezighoudt. Dit kan met het ziek zijn te maken hebben, maar ook met andere dingen die uw gedachten in beslag nemen, verdrietige maar misschien ook mooie verwonderlijke dingen. Heeft u behoefte aan een gesprekspartner die vooral goed luistert, dan kunt u een beroep doen op onze geestelijk verzorgers.

Hoe werken wij?
Een gesprek begint meestal gewoon met de vraag: Hoe gaat het met u? Al pratend komen er dan vragen naar voren waarbij we u kunnen steunen. Dit kunnen vragen zijn zoals: waarom moet mij dit nou overkomen, hoe krijg ik weer zin het leven of hoe geef ik het een plekje? We proberen in het gesprek met u vooral te ontdekken wat voor u van waarde is, wat uw levensverhaal is, hoe u in het leven staat en waar u kracht aan ontleent. Vanzelfsprekend bepaalt u zelf wat u vertelt en waar het gesprek over gaat.

Rituelen kunnen steun geven bij de verwerking van ervaringen en het vinden van hoop en kracht. We kunnen u helpen om een ritueel te vinden dat bij u past. Denkt u hierbij aan gedichten, (bijbel)teksten of het gebruik van symbolen die bij uw zingevingskader passen.

Verwijzing en vergoeding
U kunt rechtstreeks bij ons terecht. Als u in één van onze woonzorglocaties verblijft, zijn er geen extra kosten voor u aan verbonden. Als u thuis woont en gebruik wilt maken van onze geestelijke verzorging, dan wordt het vergoed uit de aanvullende ziektekostenverzekering. Meer informatie hierover kunt u bij uw zorgverzekeraar krijgen.

Afspraak maken?
Als u in één van de woonzorglocaties van Zorggroep Oude en Nieuwe Land verblijft, kunt u onze geestelijk verzorgers inschakelen. Denkt u dat dit nuttig is voor u? Dan kunt u dit aangeven bij uw EAV-er (Eerst Aanspreekbare Verzorgende).

Wanneer u thuis woont en een eerste afspraak wilt maken met onze geestelijke verzorging, dan kunt u hiervoor contact opnemen met het Advies- en Behandelcentrum op (0527) 61 03 50.

De geestelijk verzorgers zijn aangesloten bij beroepsvereniging Vereniging voor Geestelijk Verzorgers (VGVZ).