Verpleeghuiszorg thuis (VPT)

De Zorggroep levert verpleeghuiszorg thuis (VPT - Voleldig Pakket Thuis) in de Noordoostpolder en Urk.

Het Ankerlicht
Op Urk wordt deze specifieke zorg onder andere aangeboden in Het Ankerlicht. Het Ankerlicht omvat in totaal 41 woningen, waarvan 8 somatische verpleeghuisappartementen en nog eens 8 zorgwoningen.De somatische verpleeghuisappartementen zijn voorzien van alle faciliteiten en bieden een woonomgeving die huiselijk is en in een grote zorgvraag kan voorzien. De appartementen worden verhuurd door Patrimonium en hebben een ruime kamer/keuken, twee slaapkamers, een badkamer met toilet en een aparte berging onder in het gebouw.

Zelfstandig
De woningen zijn bedoeld voor mensen met een somatische zorgvraag; mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen zonder specifieke zorg en begeleiding. Het grote voordeel van deze appartementen is dat echtparen niet gescheiden hoeven te worden. Bewoners wonen nog steeds zelfstandig en hebben zelf de regie. Daarbij is de omgeving zoveel mogelijk afgestemd op de wensen van de bewoner. De geleverde zorg, behandeling en diensten worden gecoördineerd door verpleegkundigen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Daarnaast zet de Zorggroep medewerkers van Zorgcentrum Talma Haven in om de basiszorg te leveren.

Indicatie
Om te kunnen verhuizen naar één van de somatische verpleeghuisappartementen, is een verpleeghuisindicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), want de bewoners krijgen de zorg en behandeling, die ze anders in een verpleeghuis ontvangen, nu thuis. De kosten worden vergoed vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg). De bewoners van de verpleeghuisappartementen betalen zelf de woonlasten. Voor eventuele woningaanpassingen kan een beroep worden gedaan op de Wmo bij de gemeente en als extra hulp in de huishouding nodig is, dan kan dit bij de Zorggroep worden bijgekocht.

Welzijnspakket
Het Ankerlicht is met een brugverbinding aan ’t Kompas (verpleeghuisdependance van de Zorggroep) verbonden. Hierdoor kunnen medewerkers en bewoners zich gemakkelijk, over en weer, verplaatsen. Alle bewoners van Het Ankerlicht kunnen deelnemen aan en gebruikmaken van de activiteiten en voorzieningen van Talma Haven, zoals de wasservice, winkel, kapsalon en pedicure. Bewoners kunnen zelf koken en eten in de eigen woning, maar ook kosteloos de maaltijden gebruiken in het restaurant van Talma Haven. Voor de bewoners die verpleeghuiszorg thuis ontvangen, is dit zogenoemde ‘welzijnspakket’ gratis.

Behandeling bij u thuis
Het is ook mogelijk om verpleeghuiszorg bij u thuis te krijgen. Onze medische en paramedische behandelaars (behandelteam) werken nauw samen met de huisarts en vanuit het Advies- en Behandelcentrum van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Contact en meer informatie?
Onze zorgbemiddelaars zijn te bereiken via tel. (0527) 61 49 95 of per e-mail: zorgbemiddeling@zorggroep-onl.nl.